2024.04.16. - Csongor

Harry Potter sírja zarándokhellyé vált Izraelben

Idegenforgalmi zarándokhellyé vált egy brit katonai temetõ Izraelben, ahol Harry Potter 1939-ben elhunyt angol közlegény sírja áll.
A 18 éves korában elhunyt brit katonának semmi köze a világszerte ismert varázslótanonchoz, J. K. Rowling regényhõséhez, a Ramle városba látogató turisták mégsem hagyják ki a lehetõséget, hogy síremlékénél fényképezkedjenek.

Arról nincs statisztika, hogy hányan keresik fel a látványossággá vált sírt, de - amint azt egy helybeli megjegyezte - ha nem terjedt volna el, hogy itt nyugszik Harry Potter, senki sem menne a temetõbe.

Az igazi Harry Potter Birmingham közelében született, és egy évvel idõsebbnek hazudva magát 1938-ban állt be a hadseregbe. Regimentje honlapjáról kiderül, hogy bevonulása évében került az akkor brit mandátum alatt álló Palesztinába, ahol 1939-ben esett el egy fegyveres bandával vívott tûzharcban.

Ramle illetékesei szerint úgy öt éve jelentek meg az elsõ "zarándokok", a város pedig az év eleje óta ajánlja idegenforgalmi honlapján a sírhelyet turisztikai célpontként.

"Igaz, hogy nincs kapcsolatban az irodalmi hõssel, de a név eladható és piacképes" - fogalmazott Ron Peled, aki idegenvezetõként tucatjával kíséri a látogatócsoportokat a síremlékhez.