2024.04.25. - Márk

Auradetektor kifejlesztését pénzelte a cseh állam

Auradetektor kifejlesztését pénzelte a cseh állam, de "jogosan": a rendõrség megszüntette a vizsgálatot az ügyben.
A készülék mûködési elve azon alapul, hogy az emberi testnek van kisugárzása, aurája, amelyet a detektor képes érzékelni és elektromos jelekké alakítani, azokat pedig felerõsíteni, digitalizálni és megszûrni. Egy ilyen boszorkányos tudású mûszerrel bújócskázás esetén a hunyók járnának nagyon jól, mert a készülék kimutatná a felületek mögé bújókat is.

A cél persze nem gyerekjáték volt, hanem katonai és rendõrségi: meglelni autók csomagtartójába, konténerekbe, egyebekbe és mögé rejtõzött vagy rejtett embereket. A találmány fejlesztése még 2004-ben kezdõdött, az idén pedig megkapta a Kétkedõ Sziszifuszok Klubjának gúnydíját, és ez a cseh szervezet - amelyben tudósok is vannak - újra felkeltette az egész projekt iránt az érdeklõdést - bírálón. A rendõrség nyomozni kezdett augusztusban, ám mostanra leállt az üggyel.

A készülék fejlesztésének pénzelõje és megrendelõje a cseh ipari és kereskedelmi minisztérium, amely közölte, hogy a projekt szakértõi véleményeken alapult és az adóhivatal nem talált semmi szabálytalant.

Tudósok már korábban is fantazmagóriának minõsítették az auradetektort, a kétkedõk klubja szerint nem létezik ilyen emberi kisugárzás. A minisztérium viszont kitartott amellett, hogy jó helyre adta a fejlesztési pénzt, megjegyezve, hogy csak néhány tízezer korona (néhány százezer forint) állami támogatás ment el rá.