2024.04.18. - Andrea, Ilma

Magas áron kelt el az elsõ Apple-gép

Bár processzora ezerszer lassabb az iPad készülékénél, az elsõ Apple-számítógép mégis a táblagép árának több százszorosáért kelt el egy Londonban rendezett árverésen.
Az Apple-1 elnevezésû sorozatból mindössze kétszáz darabot gyártottak. A Christie's aukciós ház árverésén 133 250 fontot (43,24 millió forintot) adtak azért a példányért, amelyhez Steve Jobs, a számítástechnikai vállalat társalapítója aláírásával ellátott kísérõlevél is társult.

Az 1976-os gyártmányt akkoriban még burkolat, tápegység, billentyûzet, illetve monitor nélkül árulták. Ennek ellenére az Apple-1 volt az elsõ személyi számítógép, amely teljesen készre szerelt alaplapot tartalmazott.

Az elsõ Apple-1 annak idején 666,66 dollárba került - 1977-ig volt kapható -, és a szállítmány feladási címe Steve Jobs szüleinek háza volt.

Az árverésre kínált darab azért is rendkívüli, mert minden egysége eredeti dobozában található, ráadásul megmaradt az a levél is, amelyet a géppel együtt az Apple elnök-vezérigazgatójának eredeti aláírásával küldtek.

Az ereklyének számító gépre egy olasz üzletember és gyûjtõ, Marco Boglione csapott le telefonos liciten. Az új tulajdonos fivére személyesen is jelen volt az aukción, amelynek végén azt mondta, hogy bátyja üzemképessé akarja tenni a masinát.