2024.04.20. - Tivadar

Szexfüggõket gyógyít az egyház

A moldvai metropolia hetente kétszer terápiás összejöveteleket tart, melyeken több tucat férfi és nõ vesz részt. A résztvevõk többsége értelmiségi, átlagéletkoruk 40 év.
A terápia – az amerikai mintát követve – 10 hétig tart és 12 lépésbõl áll. Ez az elsõ ilyen típusú közös foglalkozás az országban. A résztvevõk szex- és pornó-függõségtõl szenvednek, amely befolyásolja családi életüket és munkájukat – írja a manna.ro.

A találkozókat hétfõn és kedden tartják a „Szent Miklós” Központban. Iulian Negru pópa elmondása szerint az anonim terápia ötlete az ortodox egyház más jellegû függõségeket kezelõ terápiái nyomán született. „Sokan jönnek hozzánk alkohol okozta problémákkal, és felfedezik, hogy másfajta problémáik is vannak” – mondta el a pópa.

„A szexfüggõség nem a szexualitásból fakad” – nyilatkozta Nicoleta Bujoreanu pszichológus. „Azokat, akiknek ilyen problémáik vannak, általában bántalmazták gyerekkorukban, érzelmileg, szexuálisan vagy fizikailag. És az így keletkezett feszültséget késõbb a szexualitásban vezetik le.”