2024.03.29. - Auguszta

A meleg és biszexuális fiatalokat ugyanolyan kihágásért gyakrabban büntetik meg

A különféle kihágást elkövetõ tizenévesek közül nagyobb valószínûséggel büntetik meg azokat, akikrõl úgy tudják, hogy homoszexuális vonzódásuk vagy kapcsolatuk lehet - állapították meg amerikai kutatók.
A Yale Egyetem munkatársainak tanulmánya - amelyben 15 ezer diák adatait dolgozták fel.

A kutatók úgy találták, hogy a leszbikus, meleg vagy biszexuális fiatalokat ugyanannyi kihágásért gyakrabban rúgták ki az iskolájukból, többször állították meg õket a rendõrök, és felnõttként nagyobb valószínûséggel ítélte el õket bíróság. "A leszbikus, meleg vagy biszexuális fiatalokat szemelik ki a büntetésre. Célzott lépésekre van szükség ezeknek a megkülönböztetéseknek az elkerülésére" - mondta Kathryn Himmelstein kutató.

Korábbi kutatások azt mutatták, hogy eltérõ szexuális orientációjuk miatt az érintett fiatalok negyede hagyja el otthonát, és ennél még nagyobb arányban szenvednek el családi erõszakot vagy zaklatást társuktól. Mindezek miatt sokan válnak hajléktalanná, depresszióssá vagy követnek el öngyilkosságot.

Adatgyûjtésükbe a Yale kutatói 15 ezer diákot vontak be, akik az 1994-1995-ös tanévben a 7-12. évfolyamba jártak iskolájukban. Az interjúkat a kamaszok otthonában folytatták le, ahol az anonimitást lehetõvé téve a válaszokat egy számítógép adatbázisába vihették be közvetlenül a megkérdezettek. Hét év elteltével újra felvették a kapcsolatot a résztvevõkkel, és megkérdezték õket az elsõ felmérés óta lezajlott eseményekrõl.

Nem heteroszexuálisnak azokat a fiatalokat tekintették a kutatás szempontjából, akik saját bevallásuk szerint vonzódtak a saját nemükhöz, kapcsolatuk volt saját nemükhöz tartozóval, vagy leszbikusként, melegként, illetve biszexuálisként azonosították magukat. A felmérés elemzésekor kiderült, hogy hasonló súlyú kihágásért vagy helytelen viselkedésért a heteroszexuális diákok 7 százalékát csapták ki az iskolából, míg a nem heteroszexuálisok 10 százalékát. Az elsõ csoportba sorolt fiatalok 21 százalékát állította meg rendõr, míg a második csoportban lévõk 26 százalékát.

Az eltérõ büntetések hátterében lévõ okokat nem azonosították a kutatók, mint Himmelstein hangsúlyozta: "mi csak megmutattuk, hogy ezek az egyenlõtlenségek léteznek."