2024.04.19. - Emma

Több tízmillió jent adtak egy tonhalért

Rekord árat hozott az év elsõ halárverése a tokiói Cukidzsi halpiacon, ahol 32,5 millió jent, azaz 82,4 millió forintnak megfelelõ összeget fizettek egy tonhalért.
A kékúszójú tonhal japán sajtóbeszámolók szerint 342 kilogrammot nyomott, ez kétszerese egy átlagos szumó birkózó súlyának. Halászok Japán legészakibb szigetének, Hokkaidónak a közelében fogták ki a tonhalat. Az ázsiai szigetország halássza leginkább az amúgy a kihalástól veszélyeztetett tonhal félét.

A korábbi rekordot egy 202 kilogrammos példány tartotta még 2001-bõl, azért a példányért 20,2 millió jent fizettek. A Tokióban most elárverezett kékúszójú tonhal egy nagykereskedõn keresztül a japán fõváros, illetve Hongkong legjobb szusi éttermeiben kerül felszolgálásra.

Bármilyen nagy volt is az érdeklõdés, a japán halkereskedõknek a tonhalak túlhalászása miatti, egyre fokozódó bírálatokkal kell szembesülniük. Az atlanti térségben élõ kékúszójú tonhalak védelmében novemberben már sikerült elfogadtatni, hogy az éves halászatot négy százalékkal, 12 900 tonnára csökkentsék. Környezetvédõk "nevetségesnek" tartják ezt a mértéket.