2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Kelendõ a királyi étkészlet

Minden elõzetes várakozást felülmúlóan kelendõ a brit trónörökösi jegyespár hivatalos eljegyzési ajándéka.
A 28 éves Vilmos herceg és a nála öt hónappal idõsebb, polgári származású Kate Middleton eljegyzését november közepén jelentették be, az esküvõ április 29-én lesz a londoni Westminster apátságban, az angol-brit monarchia õsi koronázótemplomában.

A brit uralkodóház patinás képzõmûvészeti gyûjteménye, a Royal Collection gondozásában karácsony elõtt jelent meg a hivatalos eljegyzési porcelánkészlet. Az elegáns halványszürkés árnyalatú, angol gyártmányú szerviz egy tányérból, egy csészébõl és egy kis fedeles szelencébõl áll. Mindegyik a herceg és menyasszonya keresztneveinek egymásba fonódó kezdõbetûit ábrázolja, Vilmosét arany-, Kate-ét ezüstszínben. Mindhárom darabon a "Vilmos walesi herceg és Catherine Middleton esküvõjének ünnepére" felirat, valamint a menyegzõ dátuma, 2011. április 29. olvasható.

A népszerûség a szó szoros értelmében nem ismer határokat: az eladott készletek 60 százaléka külföldön talált gazdára. Különösen nagy a kereslet az Egyesült Államokban és a jórészt egykori brit gyarmatok alkotta Nemzetközösség országaiban. Ez utóbbiak közül soknak - köztük Kanadának, Ausztráliának, Új-Zélandnak - a mai napig II. Erzsébet királynõ, Vilmos herceg nagymamája az alkotmányosan elismert államfõje.

A készlet nem nagyipari termék; mindegyiket külön-külön, kézi megmunkálással állítják elõ az angliai Stoke-on-Trentben, 250 éve használatos manufakturális eljárással. A darabokat 22 karátos, ugyancsak kézzel felvitt aranyfuttatásos minták ékesítik.

A díszes dobozban árult porcelánkészlet kizárólag a windsori kastélyban, illetve a londoni Buckingham-palotában - a két legnagyobb uralkodói rezidencián - mûködõ Royal Collection-boltokban, valamint a Royal Collection honlapján vásárolható meg.