2024.04.20. - Tivadar

Fegyverrel pózolók után vizsgálódnak a rendõrök

Pózolj fegyverrel! Az interneten egyre több fotó jelenik meg éleslõfegyverrel fotózkodó fiatalokról.

Egy napilap utánajárt, mit tesz a rendõrség a félelmet keltõ pozõrök megfékezésére. Több közösségi oldalon a feltett képek alá még azt is feltüntették, hogy éleslõfegyver látható a képen, egyesek még azt sem titkolták, hogy hozzátartozójuk rendvédelmi szervezetnél dolgozik, és az õ szolgálati fegyverével játszadoznak.
Az, hogy illegálisan tartott fegyverekrõl vagy csupán játékszerekrõl készültek a fotók, természetesen nem állapítható meg, de a hatóság állampolgári bejelentések alapján nemegyszer indított már eljárást engedély nélkül tartott lõfegyverek miatt.

Az ORFK sajtóosztálya közölte: a vizsgálatot megindítják, de hogy lesz-e belõle büntetõ ügy, az attól függ, valódiak-e a fegyverek. A fegyverrel pózolókról készült fotókhoz számtalan bejegyzés érkezett, és azok segíthetik a nyomozók munkáját.

A kriminálpszichológus szerint nagyon is veszélyesek lehetnek azok, akik ilyen fotókat tesznek közzé magukról a világhálón. Például a hölgy azt írta: „ez igazi csak hogy mindenkit megnyugtassak...keresztapám rendõr és az övé".

- Férfiasságukat kompenzálják a fegyverrel pózolók. Alacsony önértékelésû emberekrõl beszélhetünk, akik komoly veszélyt jelenthetnek a társadalomra – fejtette ki Végh József kriminálpszichológus, aki hozzátette: a pozõröknek elõbb-utóbb a fotókon túl is bizonyítaniuk kell a környezetük számára, ilyenkor történhetnek tragédiák.

Megkérdezték a BRFK egyik illetékesét is az ügyben, akitõl megtudták, a lõfegyverek beszerzése szinte gyerekjáték bárki számára.

Az éjszakai életben a szórakozóhelyek védelmét ellátó kidobókon keresztül vagy akár a kínai pia­cokon könnyen beszerezhetõek maroklõfegyverek, sõt sorozatlövõ puskák is, amelyek nagy számban kerültek az országba a délszláv válság idején – nyilatkozta a rendõrtiszt, aki hozzátette: a nyomozók nemegyszer tartottak már házkutatást engedély nélkül tartott fegyvereket keresve.