2024.03.29. - Auguszta

Pornóképeket nyomtattak egy francia kifestõkönyvbe

A Dessiner címû francia kifestõmagazin legújabb számát elrontották a nyomdában, aminek az lett az eredménye, hogy a kishajós, kisállatos képek helyett a gyerekek egy pornómagazin orgiáit kapták az arcukba. Nem tudni, mennyit rontottak el a tízezer példányban nyomott kiadványból, de Svájcban már vissza is hívták a standokról.
Egy svájci anyuka a héten nyaralásra menet vett a vasútállomáson a gyerekének egy kifestõkönyvet, a három havonta megjelenõ Dessiner magazin legújabb számát, hogy a gyerek ne unatkozzon utazás közben. Arra viszont egyáltalán nem számítottak, hogy a megszokott hajók, állatok, tájképek helyett durva pornót látnak majd a magazinban.

“Elõször azt hittem, hogy valami rossz viccrõl van szó. De megnéztük a többi példányt is, és mindegyiknek ugyanaz volt a baja. Elmentem a rendõrségre, és jeleztem, hogy van egy ilyen probléma” - mondta a lapban csak Camille néven azonosított nõ. A rendõrségen azt mondták neki, aznap kaptak már errõl egy telefonos bejelentést, de nem akarták elhinni. Végül elkezdtek foglalkozni az üggyel. A magazin nyári számát akkor már két hete lehetett kapni Genfben.

A Franciarországban nyomtatott magazin svájci terjesztõje az újságtól tudta meg, hogy baj van a kifestõkönyvvel, de azt mondták, csütörtöktõl kezdve azonnal visszahívják azt a 800 példányt, amit Svájc nyugati részén eddig kivittek az újságárusoknak és szólnak a többi terjesztõnek is, hogy figyeljenek oda.

A francia kiadó, a Multimedia Press azonnal belsõ vizsgálatot kezdett, hogy megtudják, hogyan történhetett meg az eset, és hamar rájöttek, valószínûleg a nyomdában történt a baj, ahol összekeveredtek egy felnõtteknek szóló, pornókiadvány és a gyerekmagazin oldalai.

“Úgy becsülném, valamivel több mint tízezer nyomtatott példányról beszélünk. De nem tudok pontos számot mondani, mivel a franciaországi terjesztésen túli számokat nem ismerem. Elsõre annyi biztos, hogy több tucat rosszul nyomtatott lapról van szó. Úgy tûnik, az incidens a nyomtatott lapok egy csoportját érinti csak, ami azt jelenti, hogy vagy a nyomtatás megkezdésekor, vagy a végén volt a hiba. De nem kell aggódni, Párizsba a jó lapok jutottak, mert a külföldi tejresztésre szánt lapokat különk kezeljük” - mondta a Tribune de Geneve-nek a Multimedia Press nyomtatásért felelõs vezetõje.

A Dessiner magazin általában ötven oldalas, a beszámolók szerint ebbõl legalább 16 oldalon találhatók pornóképek, ráadásul olyanok, hogy a legnagyobb jóindulattal sem lehet õket felvilágosító jellegû ábrának elsütni.