2024.04.19. - Emma

"Vigyázat! Esõben az út vizes!" - a világ legostobább táblái

"Vigyázat! Esõben az út vizes!" - ez az egyik gyõztese annak a szavazásnak, amelyet a világ legostobább út- és egyéb eligazító tábláiról kért közönségétõl a bannedinhollywood.com címû amerikai honlap.
A vizes tábla az Egyesült Államokban segíti azokat, akik még életükben nem találkoztak esõvel, vagy ha mégis, éppen nem úton voltak.

"A lift nem mûködik! Kérjük, használja a liftet!" - ez a felirat is az Egyesült Államokban gondolkodtatja el elolvasóit. Szerzõje feltehetõen másodjára lépcsõt akart írni, de még mindig a liftnél tartott az agya.

A szavazáson a toplistára került egy ostobának egyáltalán nem mondható, sokkal inkább kereskedelmi agyafúrtságról tanúskodó táblafelirat is.

"Vegyen egy sült halat krumplival kettõ áráért és akkor kap egy második adagot teljesen ingyen!" Hogy hányan csaptak le a rendkívüli akcióra és vettek rögvest két adagot, nem tudni.

Egy túraösvény kezdõpontjánál a következõ feliratú táblát tették ki amerikai erdészek:

"Az ösvény kialakításánál tekintettel voltunk testi és szellemi fogyatékosokra. Azok, akik nem fogyatékosok, szintén használhatják az ösvényt az eredeti célnak megfelelõ módon."

A táblatoplistáról beszámoló brit Metro újság saját hazája tájáról is szolgál példákkal.

"Sávlezárás forgalomtorlódás enyhítése végett" Lezárt útsávban valóban nem alakul ki dugó. A megoldás mellett viszont... nem sok szól.

"Segélyhívó telefon 20 méterre!" Ez egy önhibát korrigáló tábla. Csak az veszi nagy hasznát, aki a táblától nem látja a telefont. A segíteni nagyon akaró mesterek szerencsére csak egy feliratot tettek ki, így nem takarták el túlzottan a különben messzirõl is szembeötlõ segélytelefont.