2024.04.19. - Emma

Chateléssel kerüli meg némasági fogadalmát egy apáca

A világhálóval kerüli meg némasági fogadalmát egy apáca Nagy-Britanniában: a neten cseverészik, miközben persze csendben van.
A 41 éves Elizabeth Pio nem alattomban "társalog" a világhálós közösségi portálokon, hanem a Bethany Nõvérei anglikán apácarend megbízásából, és mondandójába bele-beleszövi vallását. Az imák, szentek mellett ugyanakkor aktuális események is szóba kerülnek csevegéseiben, így például a labdarúgó Európa-bajnokság. Amikor az angol válogatott kikapott a negyeddöntõben Olaszországtól - vasárnap volt -, Elizabeth nõvér a következõt írta a búcsúról: "A vasárnap az Úr napja, de vajon a profi focié is....? Isten gyõzött, Anglia kiesett!".

Az apácarend szabályzata szerint naponta több órán át némán kell elmélkedniük a nõvéreknek. Elizabeth nõvér már hét éve a rend tagja, szegénységi, önmegtartóztatási és engedelmességi fogadalmat téve. Számítógéptelenség nem szerepelt a követelmények között, a némasági napszak kiötlõi a maguk idején még nem számolhattak ezzel a kommunikációs lehetõséggel.

Elizabeth nõvér netcsevegésével azt szeretné példázni, hogy - mint fogalmaz - "az apácák emberi lények, nem olyan jámbor teremtmények, akik állandóan spirituális dolgokon elmélkednek, és fontos tudatni a világgal, hogy az apácák és a szeretetesek képesek használni a jelenlegi technikákat, nem vagyunk annyira elmaradva a kortól"