2024.04.19. - Emma

Szeretetet kapnak az kutyustól a pótgazdik

Szeretetet kapnak az kutyustól a pótgazdik
Szeretetet kapnak az kutyustól a pótgazdikBredi egy keverék kutya,Szegeden, a Debreceni és a Dandár utca sarki üres vályogházban él. Rossz sora lenne, ha Fekete Mihály és Vajai Márta nem gondoskodna róla. Milyen szép látni, hogy hagyják a kutyust éldegélni. Persze nem tudni, hogy meddig maradhat ez így... A történet: – Egy több mint 90 éves néni lakott itt, és amikormár nem tudta magát ellátni, elköltözött a lányához. Az öreg házat egy lakóra bízták, csak azért, hogy ne álljon üresen. Amikor ő is elment, a kutyáját, Bredit nem vitte magával.
Megsajnáltam az állatot: megbeszéltem a nénivel és az örökösével, hogy bejárhatok a házba – mesélte el Fekete Mihály az árván maradt 2 és fél éves kutya történetét. A nyugdíjas férfi 40 éve lakik a Dandár utcában, mindenkit ismer a környéken. Őt is sokan üdvözlik az utcán, köztük olyan újdonsült ismerősök is, akik kutyasétáltatás közben elegyednek szóba vele. A Debreceni és a Dandár utca sarki elhagyatott házban élő Bredi ugyanis nemcsak élelmet, vizet kap a gazdájától, hanem reggel és este hosszú sétákat is.

– Amikor elvállaltam, hogy gondoskodom Brediről, megkapta a kötelező védőoltásokat és a chipet. Igyekszem jól tartani, ételmaradékot, kutyaeledelt és vitaminokat hozok neki. Télen többször is benézek hozzá, hogy a kutyatálban ne fagyjon be a vize. Van egyébként szalmával bélelt téli szállása az udvaron. A vizet PET-palackban hozom, mivel a házban nincs. Áll itt egy kiselejtezett kád, ebben gyűjtöm az esővizet, és a nagy melegben mindennap megfürdetem. Amikor látom, hogy jön az eső, kiöntöm a régi fürdővizet, az utánpótlás a kád fölé vezetett ereszcsatornából érkezik – mutatta a gazda az ötletes megoldást.


Mihály a legtöbbször nem egyedül sétáltatja Bredit: csatlakozik hozzá a Kereszttöltés utcában élő Vajai Márta. A bölcsődében dolgozó fiatal hölgy is gondozott egy árva német juhászt, Samut a József Attila sugárút egyik üres telkén. A két ember a kutyáknak köszönhetően barátkozott össze, és gyakran együtt sétáltatták a négylábúakat. Márta 7 évig járt át Samuhoz: sajnos a kutya nemrégiben megbetegedett, és 3 hete, 12 évesen búcsút kellett venni tőle.

– Mindig volt otthon kutyánk, nagyon szeretjük az állatokat, a kutyakozmetikus szakmát is kitanultam. Az anyukámnál most is van egy 4 éves keverék mopsz, amit befogadtunk. Én nem merek otthon állatot tartani, mivel sokat és eltérő időbeosztásban dolgozom – mondta Márta.
Mihály szerint, ha nem lenne Bredi, vagy nem lett volna Samu, nem ismeri meg azt a szeretetet, amit a kutyák adnak az embernek. Arról nem is beszélve, hogy a rendszeres séták még az egészségének is jót tesznek.