rss
Adó 1 százalék felajánlással sokat segít! Válasszon EGY jó ügyet:
gyógyító gyermekmentő támogatás bohócdoktorok a beteg gyerekekért  állatmenhely, állatvédő, támogatás, adó 1 százalék, kutyaotthon, állatotthon  gyermekmentés, gyógyítás, adóbevallás, adó 1 százalék felajánlás, adóegyszázalék
A legapróbb adó 1 százalék támogatása is ÉLETET ment!

 • A rózsáról

 • Share on Tumblr Nyomtatóbarát vagy PDF verzió

  A rózsárólGyönyörűséges virágunk a rózsa.

  A rózsa számos kultúrában az érzelmekkel, a szeretettel és a szerelemmel összekapcsolt virág. Nem véletlenül ezt a csodálatos virágot nevelgeti féltő gonddal a kis herceg.

  A görög mitológiában Aphroditének a Szerelem Istennőjének a vörös rózsa volt a kedvenc virága. Szapphó a virágok királynőjének nevezte.

  A rózsa végigkíséri az emberiség történelmét. Az Egyiptomi falfestményeken, Hérodotosz műveiben, ugyan úgy, mint a Bibliában is szerepel a rózsa. A mohamedán vallásnak szent növénye a rózsa.

  Költők, zeneszerzők, festők hódoltak ennek a gyönyörű virágnak, gondoljunk csak Michelangelo, Leonardo, Botticelli, Raffaello reneszánsz festményeire Richard Strauss Rózsalovagjára, Csajkovszkij Csipkerózsikájára, vagy Goethe verseire.

  De a szépségén túl bizony a rózsa értékes gyógynövény is, tudtuk meg dr. Péntek Évától a Karitáció Alapítvány szakértőjétől. Már az ősi indiai Ayurvédikus gyógyászat egyik fontos eleme volt a rózsa, és különösen a vörös rózsa. A régi rómaiak is készítettek belőle számos gyógyító szert. A rózsaolajnak ma is aranyára van, ugyan úgy, mint a régi időkben hiszen egy kiló rózsaolaj előállításához 1000 kg rózsavirág szükséges.

  Nézzük, milyen hatásai is vannak a rózsának!

  Elsőként aromaterápiában alkalmazott illóolajának a hormonháztartásra és az általános közérzetre gyakorolt jó hatását említhetjük.

  Azonban antibakteriális, gyulladásgátló és vérzéscsillapító tulajdonságai is ismertek.

  A rózsaillat javítja a memóriát, segíti a tanulást. Megnyugtatja a szívet és az idegeket, antidepresszáns hatású. Pozitív hatása van a sejtregenerációra, és táplálja a szöveteket.

  A rózsaesszenciát borogatásra, menstruációs problémákra, szédülésre, fej-, és torokfájásra alkalmazhatjuk.

  Kozmetikai krémek gyakori összetevője, tonizálja a bőrt, fényessé és ragyogóvá teszi.

  A rózsa termése a csipkebogyó, igen gazdag C-vitaminban, de van benne A-, B-, K- és P-vitamin is. Gyógyteának, dzsemek, lekvárok, gyümölcszselék készítéséhez kiváló alapanyag. Préseléssel és szűréssel csipkebogyó szirupot is készíthetünk belőle. Azonban nagyon fontos, hogy a csipkebogyót áztatjuk, és soha sem forrázzuk, mert akkor elveszíti értékes C-vitamin tartalmát! Az így elkészített teáját vese- és hólyagbetegségek ellen javallják, de a népi gyógyászatban alkalmazzák magas vérnyomás, bélhurut, epe- és májzavarok ellen is.

  S nemcsak a csipkebogyó ehető! Bátran fogyasszuk a szirmokat is! Íme, egy indiai recept: Friss rózsalekvár rózsasziromból:

  Permetmentes vörös rózsa leveleit leszedjük, nagyon apróra tépkedjük, mézzel összekeverjük, és frissiben fogyaszthatjuk. Úgy tartják, a rózsa szirma minél vörösebb, annál ízesebb, a szirmok alján levő fehér részt viszont vágjuk le, mert keserű lehet.

  Rózsalekvár:
  Hozzávalók 5dl lekvár elkészítéséhez:
  1 vödör rózsaszirom 50 dkg cukor
  1 ek citromsav
  fél cs 3:1-ben zselésítő fix

  Elkészítés:
  A megmosott szirmokat a cukorral egy fazékba tesszük és lassú tűzön kb. 40 percig főzzük. Hozzáadjuk a citromsavat és a zselésítőt. 2 perc főzés után apró üvegekbe töltjük és 5 percig a tetejére állítjuk, hogy ne romoljon meg.


  „-Nálatok-mondta a kis herceg-az emberek egyetlen kertben ötezer rózsát nevelnek. Mégse találják meg, amit keresnek.
  -Nem találják meg-mondtam.
  -Pedig egyetlen rózsában vagy egy korty vízben megtalálhatnák…
  -Minden bizonnyal-feleltem.
  -Csakhogy a szem vak-tette hozzá a kis herceg. –A szívünkkel kell keresni.”
  Antoine de Saint-Exupéry


  Share on Tumblr Nyomtatóbarát vagy PDF verzió
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Huszonnégyezer liter bor folyt ki az M1-es autópályára!

  Huszonnégyezer liter bor folyt ki Hegyeshalom térségében az M1-es autópálya Ausztria felé vezetõ oldalán vasárnap kora reggel, amikor az italt szállító tartálykocsi eddig ismeretlen okból az oldalára borult.

  A szerb tartálykocsi vezetõje a balesetben könnyebben megsérült.

 • Szexszel fizettette ki tiszteletdíját egy ügyvéd!

  Szexszel fizettette ki tiszteletdíját egy ügyvéd az Egyesült Államokban egy védencével.

  Az ügyvéd férfi, védence 18 éves lány. Utóbbi 2300 dollárral - bõ fél millió forinttal - tartozott, és õ javasolta a szextörlesztést.

 • Golden Globe-díjra jelölték Ben Afflecket

  Ben Affleck nagyon boldog, hogy Golden Globe-díjra jelölték az Az Argo-akció címû filmért. Afflecket legjobb rendezõ kategóriában jelölték az amerikai túszok iráni kiszabadításának történetét feldolgozó filmért.

 • Sörösdobozból fizetik az esküvõt

  Gyõzött az egymás iránt érzett szerelem és a környezettudatosság: összegyûjtötte a megfelelõ mennyiségû fémdobozt az az amerikai jegyespár, amely a visszaváltásból akarta fedezni az esküvõ költségeinek egy részét.

 • Zimány Linda pumpálja az ajkát

  A csinos mûsorvezetõ bevallotta: nagyjából félévenként jár feltöltetni az ajkát. Linda úgy bukott le, hogy egy tévés interjúban, beszéd közben meglehetõsen keveset mozgott a felsõ ajka.

 • Módosult a törvény: bezárták az elsõ borsodi fiatalkorút

  A 17 éves lányt prostitúció miatt ítélte el a Miskolci Városi Bíróság. A szabálysértésekrõl szóló törvény augusztus 19-én hatályba lépett módosítása szerint a korábbi gyakorlattal ellentétben a fiatalkorú - vagyis 14 évesnél idõsebb, de 18-nál fiatalabb - szabálysértõket õrizetbe lehet venni, a bíróság pedig elzárásra is ítélheti.

 • J. K. Rowling újabb sikere

  Az év szórakoztatójának választotta J. K. Rowlingot az Entertainment Weekly címû amerikai magazin.

 • 'Lelõtte' szomszédja alsónemûjét

  Róma - "Agyonlõtte" szomszédasszonya bugyijait egy 69 éves férfi Olaszországban, mert haragudott a hölgyre.

 • Szarral dobálózott a bíróságon!

  Ürülékincidens miatt rekesztettek be egy bírósági tárgyalást az Egyesült Államokban: a vádlott képen kente ügyvédjét, majd pedig az esküdteket vette célba.

  Utóbbiak nem kaptak találatot. Az emberrablással gyanúsított férfi nem helyben produkálta munícióját, hanem kintrõl csempészte egy zacskóban a San Diegó-i tárgyalóterembe.

 • Magára tetováltatta Facebook-os ismerõseit

  Ismerjétek meg Susyt. Õ az internet egyik legérdekesebb arca. Nem azért figyeltünk fel rá, mert holland és nem is azért, mert elõszeretettel tetováltatja magát, egyszerûen megveszünk a kíváncsiságtól, hogy vajon miért tetováltatja magára Facebook-ismerõsei profilképét. Méghozzá mindegyikét.

 • Eladta újszülött gyermekét, hogy tudja fizetni hiteleit!

  Húszezer dollárnak megfelelõ összegért (3,9 millió forint) bocsátotta áruba újszülött gyermekét a dél-ukrajnai Herszonban egy nõ, aki a leleplezését követõen azt állította, hogy bankhiteleinek törlesztésére kellett a pénz.

  Arról, hogy egy fiatal nõ vevõt keres újszülött gyermekére, a herszoni rendõrség emberkereskedelem elleni ügyosztálya még az anya terhessége idején értesült. Két nyomozó - egy férfi és egy nõ - férj-feleségnek adva ki magát, azonnal felvette vele a kapcsolatot.

 • Orális szexbõl építette fel a házát

  Négy évnyi prostitúciójába került, de sikerült egy 35 éves szatmárnémeti feleségnek annyi pénzt összespórolnia, hogy felépíthette házát a megyeközpont legelõkelõbb zónájában.

 • Még mindig megfigyelés alatt áll Katie Holmes

  Még mindig megfigyelés alatt áll Katie HolmesTavaly már egyszer felröppent az a hír, hogy Tom Cruise ex-felesége veszélyben van, amióta kilépett a szcientológiai egyházból. Utóbbi nem viseli valami jól a visszautasítást, és állítólag még mindig bosszút forral Katie ellen. A 34 éves Katie Holmes feltehetőleg már lezártnak tekinti a múltban történteket, így azt is, hogy valaha is szcientológus volt. A szekta tagjai azonban még nem tették túl magukat azon a tényen, hogy a színésznő szakított az egyházzal és kislányát sem az ő tanításaik szerint neveli. A legújabb információk szerint továbbra is megfigyelés alatt tartják Katie-t.

 • 15 évig élt hasában egy orvosi szivaccsal

  Beperelte egy ausztráliai nõ az orvosát, amiért az a 15 évvel ezelõtti mûtét során benne felejtett egy orvosi törlõkendõt.

 • Meztelenül járkált az autók között

  Alaposan meglepte a rendõröket is az a látvány Bukarestben, amely a 620-as autóbusz nyomvonalán fogadta õket. Egy férfi pucérra vetkõzve tündérkedett a sûrû forgalomban, és tartóztatta fel az autókat.

 • Szakadékba zuhant egy utasokkal teli autóbusz! Legkevesebb 25 halott!

  Szakadékba zuhant egy utasokkal teli autóbusz India északi hegyvidékes részén hétfõn. A balesetben legkevesebb 25-en meghaltak, 24-en megsebesültek.

  A jármû egy éles kanyarban letért az úttestrõl, és 90 méteres mélységbe zuhant. A szerencsétlenség Asszár település közelében, Dzsammutól 150 kilométerre keletre történt.

 • Beperelte fõnökét, mert illetlen megjegyzést tett a nagy melleire

  Harmincezer font (8,6 millió forint) kártérítést ítélt meg egy dél-angliai bíróság egy 27 éves nõnek, miután fõnöke illetlen megjegyzéseit tett kebleire.

  Az exeteri munkaügyi bíróság helyt adott Julie-Ann Reed keresetének, aki sérelmezte, hogy munkaadója, egy ingatlanügynökség fõnöke közölte vele: vagy kisebbíti kebleinek méretét, vagy pedig új blúzokat kell vennie.

  Ezt és további öt hasonló stílusú, megalázó megjegyzést Julie-Ann annyira a szívére vett, hogy depressziós lett tõle.

 • Születési helye: könyvtár

  Denver - Könyvtárban szült egy nõ az Egyesült Államokban, de nem olvasgatás közben.

  A hölgy buszsofõr, és vezetés közben kezdett vajúdni. Jobb híján leállította járatát és bement a denveri közkönyvtárba segítségért, mondván, mindjárt megszül. A baba a "helyi Gutenberg-galaxis" elõcsarnokában jött a világra, a könyvtár dolgozói bábáskodtak a szülésnél, míg meg nem érkeztek a mentõk.

 • Észak-Korea lopott dél-koreai szerelmes dallal méltatja vezérét

  Észak-Korea dél-koreai dallal dicsõíti vezérét, Kim Dzsongot Ilt. A dalt nem északi rendelésre írták Dél-Koreában, Észak-Korea egyszerûen ellopta, és az eredetileg szerelmes dal szövegét átírta. Videót is forgattak belõle, amelyen egy éttermi pincérnõ fakad - a - dalra a vezért éltetõn.

 • Kata 5 milliót kér az egyik veséjéért

  Újsághirdetésben kínálja eladásra egyik veséjét egy 30 éves magyar nõ, Kata. Az egyik vidéki kisvárosban élõ, elkeseredett asszony így szeretné megmenteni a családját.

  Hajmeresztõ lépésre szánta el magát végsõ elkeseredésében egy háromgyermekes édesanya. Kata hirdetést adott fel az interneten, amelyben megvételre kínálja fél veséjét. Az ár ötmillió forint, forintra pontosan annyi, amennyi hitel terheli a családi kasszát.

 • Egy 15 hónapos kisfiú megölte nõvérét!

  Akaratlanul megölte 4 éves nõvérét egy 15 hónapos fiúcska az Egyesült Államokba: a lány játékból bemászott a mosógépbe, öccse pedig bekapcsolta.

  A gép elöltöltõs, és egyetlen kapcsolóssal el lehet indítani, a gomb pedig csak fél méter magasan van. A kislány legalább két percig volt a vízzel teli gépben, mígnem anyja észrevette, mi történik.

 • Hány évesen veszítette el a szüzességét Király Viktor?

  Király Viktor, a negyedik Megasztár gyõztese nemrég szakított spanyol kedvesével, és megfogadta: a nyáron szingli marad. Mint mondja: elsõsorban az egyéjszakás kalandokra mond nemet, de egy komolyabb kapcsolatra most is nyitott. Pedig szép emlékeket õriz a könnyû, nyári flörtökrõl: szüzességét is így veszítette el.

 • Berlusconi ügyvédje négy és fél év börtönt kapott

  Bûnösnek találta, és négy és fél évi börtönre ítélte a milánói bíróság kedden David Millst. A brit ügyvéd ellen az volt a vád, hogy 1997-ben 600 ezer dollárt fogadott el a jelenlegi olasz kormányfõtõl cserébe azért, hogy hamis tanúvallomást tegyen a Silvio Berlusconi vállalatbirodalmát érintõ két perben.

 • Krokodil miatt zuhant le egy repülõ

  20 ember halálát, köztük egy angol és egy belga pilótáét követelte a nem mindennapi tragédia a Kongói Demokratikus Köztársaságban.

 • A kipusztulás veszélye fenyegeti a Kárpátalja bivalyállományát

  A kipusztulás veszélye fenyegeti Kárpátalja erõsen megcsappant bivalyállományát, amelynek az eltûnése esetén Ukrajnából teljesen kivesznek ezek a haszonállatok.

  Az ukrajnai megyék közül már csak Kárpátalján fellelhetõ bivalyok egyedszáma a korábbi 400-ról mostanra mindössze 15-re apadt.

  Az állomány jelenleg 14 üszõt és egy bikát számlál - közölte pénteken a nyugat-ukrajnai zik.com.ua regionális hírportál.

 • Vb2010 - Három dimenzióban vetítik a foci vb meccseit a dél-koreai mozik

  Három dimenzióban vetítik a nyári futball világbajnokság meccseit - fõként a dél-koreai válogatott játékát - a dél-korai multiplex mozihálózatok, hogy a tévékészülék elõl termeikbe vonzzák a nézõket.

 • Facebookon bukott le a többnejû férfi

  A Rhode Island-i férfit az buktatta le, hogy visszavonta elsõ felesége bejelölését a Facebookon.

 • Prófétaként tér vissza a Megasztáros

  A Megasztárban feltûnt Balogh Imi hosszú ideje nem hallatott magáról, legalábbis hazánkban nem. Hónapokon át turnézott külföldön a Ben Hur Live megaprodukcióval. Most visszatért, és bízik benne, hogy próféta lehet saját hazájában is és kamatoztathatja a nemzetközi porondon felszedett tudást.

 • Malajziában meggyilkolták a Part Fesztivál szervezõjét

  Kuala Lumpurtól nem messze, egy lövöldözésben meghalt a Part Fesztivál szervezõje Malajziában. Kocsispéter Gergely halálát megerõsítette a tartományi rendõrfõnök is.

 • Faültetõ bombázó

  Amikor egy volt harci eszköz hasznos lehet, ez jellemzi a Lockheed Martin-féle bombázó repülõgépet. Amíg más bombázók embert ölnek, és taposóaknákat dombnak le, ez a C-130-as fákat ültet.