rss
Adó 1 százalék felajánlással sokat segít! Válasszon EGY jó ügyet:
gyógyító gyermekmentő támogatás bohócdoktorok a beteg gyerekekért  állatmenhely, állatvédő, támogatás, adó 1 százalék, kutyaotthon, állatotthon  gyermekmentés, gyógyítás, adóbevallás, adó 1 százalék felajánlás, adóegyszázalék
A legapróbb adó 1 százalék támogatása is ÉLETET ment!

 • Centerben a Centerke

 • Share on Tumblr Nyomtatóbarát vagy PDF verzió

  Centerben a CenterkeA Szegedi Tudományegyetem GTK-vállalkozásfejlesztés mester szakos hallgatói kíváncsiak voltak arra, hogy valójában mi is történik a lakosság, de legfőképp a hallgatók megunt használt ruháival, cipőivel, ágyneműivel. Sokan bele sem gondolnak abba, hogy a legtöbb feleslegessé vált dolgunk még nem hulladék, mások azt még fel tudják használni. A megunt dolgok egy részét a lakosság a kukába dobja, másik részét eladja vagy jótékonysági szervezeteknek felajánlja.

  A Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi kar vállalkozásfejlesztési mesterképzésének hallgatói kérdőíves kutatás révén térképezték fel a használt ruhák és használati tárgyak kapcsán a lakosság ismereteit, a helyzet kapcsán a hallgatók véleményét.

  A megkérdezett emberek nagy része tud arról, hogy lehetőségük van eladni használt ruháinkat vagy gyűjtőkonténerekbe vinni, azonban a válaszadók jelentős része nem bízik abban, hogy a gyűjtőkonténerekbe dobott ruhák eljutnak a rászoruló emberekhez.

  A megkérdezettek nagy része nem tud alternatív megoldásról. Pedig van. A Mátrix Közhasznú Alapítvány által 2003 óta működő Centerke Adományozó Központ támogatói rendszer nem csak ruhát, cipőt, kabátot, hanem egyéb életminőséget javító használati tárgyakat is biztosít a rászorulóknak teljesen ingyen. Aki adományba vinné ruháit vagy bármilyen feleslegessé vált használt tárgyát annak annyi dolga van, hogy elviszi a Centerke (Szeged, Roosevelt tér 5.) helyiségébe, ahonnan a legrászorultabbak teljesen ingyen jutnak az adományokhoz. Télen sok fedél nélküli vagy fűtetlen házban élő idős - egyedülálló számára fagyást előzhet meg egy plusz réteg ruha vagy egy vastag takaró. Fontos a társadalmi felelősségvállalás, azaz a lakosság segítő támogatása.

  Szegedi Tudományegyetem
  Gazdaságtudományi kar
  Mesterképzés
  Vállalkozásfejlesztés

  Győri Dávid
  SZTE-GTK


  Share on Tumblr Nyomtatóbarát vagy PDF verzió
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Koppant Sandra Bullock!

  Egy modell kifecsegte, hogy viszonya volt az Oscar-díjas színésznõ férjével. Sandra Bullock egy hete még kimondhatatlanul boldog volt, de egy sokkoló hír azonnal visszarántotta a sokszor keserû valóságba. Kiderült, hogy az a férfi, akinek az Oscar-gálán olyan szívélyesen köszönte meg a támogatást, megcsalta. A színésznõ teljesen összezuhant, és lemondta filmje, a The Blind Side európai sajtókörútját.

 • Internettel vagy a mobilukkal puskáznak az amerikai fiatalok!

  Mobiltelefonjuk vagy az internet segítségével puskáznak az amerikai kamaszok dolgozatíráskor és a vizsgákon – derül ki egy tanulmányból.

  A megkérdezett serdülõk több mint a fele beismerte, hogy internet segítségével puskázott, míg több mint egyharmaduk maroktelefonját használta ugyanarra a célra.

 • Negyvenhárom éve vezetett jogosítvány nélkül

  Negyvenhárom éve vezetett jogosítvány nélkül egy svédi férfi, aki Magyarországra tartva bukott le Németországban.

 • Nem mindenkinek tetszik Szabó Dávid új énje

  Szabó Dávid amióta feltűnt az X-faktorban azon fáradozik, hogy befusson teljesen. A fiúnak nem voltak elegendőek az opera darabok és a színházi játék, ő inkább a popiparban szeretne bizonyítani. Dávid így létrehozta a Dave Mess karaktert, amivel kicsit túllőtt a célon sokak szerint.

 • Két egész embert kívánó feladatban kell helyt állnia Bozsek Márknak

  Két egész embert kívánó feladatban kell helyt állnia Bozsek MárknakJelenleg két, teljes embert kívánó szerepben kell megfelelnie Bozsek Márknak. Az egyik a Barátok közt Fekete Szabolcsa, a másik az X-Faktor, ahol egy egészen új feladatra koncentrál. Emiatt a fiatalember a főváros két vége között ingázik, semmi szabadideje nincs, nem is beszélve arról, hogy a nagy nyomás miatt még a nagyon ritkán adódó pihenőidőt is a gyakorlásra szánja. Márk elárulta: máris ugyancsak elfáradt, hetek óta nem aludta ki magát. – Eddig sosem léptem úgy közönség elé énekesként, hogy ne lett volna ott mögöttem egy zenekar, vagy legalább a kezemben egy gitár.

 • Leendõ férje segít kiválasztani az esküvõi ruhát Jennifer Anistonnak

  Jennifer Aniston olyan dolgot tett, amit a menyasszonyok egyáltalán nem szoktak. A híresség saját võlegényét tette meg divattanácsadójának, a hírek szerint õt kérte meg, hogy segítsen megtervezni az esküvõi ruháját.

 • Izraeli-palesztin valóságshow Marseille-ben

  Sajátos módszert választott egy francia tévérendezõ az egyik legégetõbb világpolitikai kérdés rendezésére: a Marseille-i Egyezmény címû valósághow-ban hat palesztin és hat izraeli fiatalnak három hete lesz arra, hogy egy világtól elzárt házban, a dél-franciaországi tengerparti városhoz tartozó Frioul-szigeten békét kössön egymással.

 • Szexszel fizettette ki tiszteletdíját egy ügyvéd!

  Szexszel fizettette ki tiszteletdíját egy ügyvéd az Egyesült Államokban egy védencével.

  Az ügyvéd férfi, védence 18 éves lány. Utóbbi 2300 dollárral - bõ fél millió forinttal - tartozott, és õ javasolta a szextörlesztést.

 • Véget ért Nina Dobrev és Ian Somerhalder kapcsolata

  Úgy tűnik, háromévnyi együttlét után véget ért a színészpáros kapcsolata - Ian Somerhalder és Nina Dobrev szakítottak.

 • Ganxsta Zolee nehézfiút alakít a Jóban Rosszban sorozatban

  Nehézfiút alakít a Jóban Rosszban sorozatban Ganxsta Zolee.

  A rapper egy hónappal ezelõtt forgatta le a számára igencsak testhezálló jelenetet a TV2 stábjával.

  "A sztori lényege, hogy egy tetováló mestert alaposan összeverve bevisznek a kórházba.

  Kiderül, hogy én vagyok a tettes, ezért a rendõrök hosszas kergetõzés után elkapnak" - mesélte nevetve a zenész.

 • Steven Spielberg Will Smith-t akarja új filmjébe

  A sztárrendezõ és a filmsztár még sosem dolgoztak együtt. Hamarosan azonban összeállhat a páros: Steven Spielberg az Oldboy címû mozi felújítását tervezi.

  A terv megvalósítása tulajdonképpen meg is kezdõdött, hiszen a DreamWorks stúdió már megtette az elsõ lépéseket a filmjogok megvásárlására.

  Steven Spielberg pedig már keresi a megfelelõ forgatókönyvírót és a stáb többi tagját. A fõszereplõ bõrébe pedig valószínûleg Will Smith bújik majd.

 • Johnny Depp Csodaországban

  Várhatóan 2010-re készül el az Alice csodaországban címû mese új filmadaptációja, melyben Johnny Depp fõszerepet kap.

  A produkcióban a legújabb technikai megoldásokat alkalmazzák a készítõk.

  A film rendezõje Tim Burton lesz, aki egyébként Depp régi barátja és munkatársa. Olyan filmekben dolgoztak együtt, mint a Sweeney Todd, vagy a Charlie és a csokigyár.

 • Koldust választottak polgármesternek egy indiai városkában!

  Koldust választottak polgármesternek egy indiai városkában, aki azonban nem adja fel ezután sem foglalkozását, mivel jól jövedelmez a kéregetés, és a befolyt pénzbõl akar finanszírozni több közösségi beruházást.

  Az 56 éves férfi "spontán jövedelembevallása" szerint hetente akár 100 ezer forintnyi összeget is összekéreget. A pénzbõl nemcsak családját tudja eltartani, hanem jut településének is.

 • Klónozott bõrt ültettek vissza a kislányra

  Egy kerti sütögetés közben robbant fel Pippie kezében a gyújtóolaj, a kislány testének nyolcvan százaléka megégett. Most egy forradalmi technikát alkalmazva, klónozott bõrét ültették vissza rá az orvosok.

 • Orgazmussal gyógyított a "masszõr"

  Saját nemi vágyát akarta kielégíteni az a brit reflexológus, aki egy "különleges" masszírozó szerkezettel "kezelte" pácienseit. Azt állította: ha orgazmusuk lesz, meggyógyul sajgó testrészük.

  Stuart Hill azt állította a betegeinek, hogy a legújabb kínai masszázstechnikát alkalmazza egy olyan vibráló eszköz segítségével, amelyet a beteg intim tesztrészére helyez.

  Azt mondta: ez az egyébként Nagy-Britanniában nem használatos eszköz felizgatja és orgazmushoz juttatja a betegeket, akik ettõl majd jobban fogják magukat érezni.

 • Tavaly Madonna keresett a legjobban a zeneiparban

  Budapest - Madonna kereste 2008-ban a legtöbb pénzt a könnyûzenei ipar elõadói közül: az idén Magyarországon is fellépõ énekesnõnek a Billboard zenei portál összesítése alapján több mint 242 millió dollárt fizettek ki tavaly.

 • Újabb remek színésszel lett szegényebb a filmes szakma

  Megdöbbentõ bejelentetést tett néhány napja Joaquin Phoenix, amely nemcsak rajongóit, de egész Hollywoodot nagyon felzaklatta.

  A puerto ricói színész ugyanis úgy döntött, hogy örökre felhagy a filmezéssel, és mostantól inkább a zenei karrierjére koncentrál. Állítása szerint a Two Lovers címû romantikus dráma lesz az utolsó filmje, amit jövõ tavasszal láthatunk majd a mozikban.

 • Bor folyt a csapból egy olasz kisvárosban

  Egy olasz kisvárosban egy asszony megnyitotta a konyhai mosogató csapját, és legnagyobb ámulatára fehér bor folyt belõle. "Csoda történt!" - kiáltotta, de hamarosan kiderült, hogy mégsem.

  A csodának hitt eset egy Marino nevû kisvárosban történt, ahol minden évben nagy ünnepséget rendeznek, s ilyenkor a fõtéren lévõ szökõkútból fehér bort szokott magasra lövellni.

  Csakhogy rosszul kötötték össze a csöveket, ezért a közeli borgazdaságból odavezetett bor a fõtér néhány házának vízvezetékrendszerébe áramlott, így történhetett meg, hogy víz helyett bor folyt a csapból.

 • Betiltják az alkoholt az iskolai évnyitó napján Lettországban

  Tilos lesz alkoholt forgalmazni Lettországban a nyári szünet utáni elsõ tanítási napon, mert az évnyitó annyira "megviseli" a fiatalokat, hogy sokan közülük alkoholos befolyásoltság miatt végül kórházban kötnek ki.

 • Albert Györgyi újabb kapcsolata megint kacsa volt?

  Tündérmesének indult Albert Györgyi legújabb szerelme Galsai Dániel újságíróval, az újságírónõ akkor a legboldogabb menyasszonynak kiáltotta ki magát. A nagy szerelemnek vége, Albert Györgyi már nem is emlékszik rá.

  "Nem vagyok szerelmes. Hagyjál már békén Dániellel!" - kelt ki magából az újságírónõ a tegnap Esti Frizbi felvételén, ahol a kijelentést a mûsorvezetõ Hajdú Péter is döbbenten fogadta. "Nem élünk együtt. Sõt, az igazat megvallva nem is járunk, kétszer sétáltunk a Duna-parton, és megittunk két sört" - mondta Györgyi.

 • Rékasi Károly a csinos tinilányok hátsóját stíröli

  Rékasi Károly mostanában hivatásszerûen stíröli csinos tinilányok hátsóját, s emiatt még fejmosást sem kap feleségétõl, Détár Enikõtõl, ugyanis újabban ez a munkája, legalábbis a munkájának egy része.

  Rékasi jelenleg az Álom.net címû tinifilmet forgatja, ahol csinosabbnál-csinosabb diáklányok veszik körül. A filmben egy tornatanárt, Károly bát alakítja.

  "Éppen a tornateremben forgattunk, amikor megállt elõttem két fiatal pomponlány miniszoknyában."

 • Megdõlt a víz alatti csókolózás rekordja

  Genova - Két perc 59 másodperc hosszan csókolózott egy olasz pár visszatartott lélegzettel, ezzel saját rekordját döntötte meg Zoagli tenger partján szerdán.

 • Élete legnagyobb álma vált valóra VV Ágicának

  Ágicának minden álma valóra vált. Az egykori villalakót még a nyár elején vitte el Jáksó László egy jósnõhöz, aki azt mondta: hamarosan élete legnagyobb álma is valóra válik. És láss csodát, igaza volt.

  A szõkeség másfél héttel ezelõtt beköltözött álmai lakásába. "Bevallom, nem gondoltam volna, hogy teljesül ez a jóslat.

  De szerencsére a munkám és a magánéletem is a lehetõ legjobban alakul".

 • A Balaton-felvidéken ürgéket telepítettek át!

  A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság területén 352 ürgét fogtak be és telepítettek a napokban más helyszínre a fennmaradásuk és szaporodásuk érdekében.

  Az akcióra azért volt szükség, mert az igazgatóság mûködési területén él a hazai ürgeállomány egyik meghatározó része, amelynek megóvása fontos feladat.

 • Mozgássérült Guinness-rekordja ejtõernyõzésben

  8350 méteren szálló repülõgépbõl ugrott ki ejtõernyõvel egy szerb mozgássérült, s ezzel Guinness-rekordot javított - közölte szerdán a belgrádi városvezetés információs szolgálata.

  Goran Todorovic, a Minden Lehetséges elnevezésû, testi fogyatékosokat tömörítõ belgrádi sportklub tagja kedden Szlovéniában állította be a rekordot.

  Csütörtöki hazatérésekor ünnepélyes fogadtatásban lesz része a szerb fõváros Nikola Tesláról elnevezett repülõterén.

 • A pokolra kívánják a Microsoftot Kínában

  Peking - A kínai Windows XP használók milliói kívánják a pokolra a Microsoftot, ugyanis a redmondi központú amerikai informatikai vállalat az ázsiai országban is bevezette az illegális szoftvermásolatok kiszûrésére létrehozott Windows eredetiséget ellenõrzõ alkalmazást (Windows Genuine Advantage Program).

 • Brad Pitt megmentette egyik rajongója életét

  Az életben is hõst alakított a minap Brad Pitt a Velencei Filmfesztiválon, miután kimentette a vízbe zuhant rajongóját.

  A sztár egy tó közepén osztogatott autogramot, egy csapat fiatal rajongónak, amikor egyikük hirtelen a vízbe zuhant.

  Pitt hozta a filmekben is látott formáját, habozás nélkül elkapta és kimenekítette a bajba jutott tinédzsert.

  Miután meggyõzõdött róla hogy az ifjú fan rendben van, egy autogrammal is megjutalmazta.

 • Súlyosan megsérült Arnold Schwarzenegger fia

  Egy szörfbalesetben sérült meg a volt republikánus kaliforniai kormányzó és filmszínész 13 éves fia, akit azóta az intenzív osztályon ápolnak.

 • Britney Spears most nem a sztárvilágból választott magának párt

  Britney Spears ezúttal egy átlagembernek adta meg az esélyt arra, hogy megtalálja a szíve kulcsát.

 • Hanyatlik a szlovákiai Magas-Tátra!

  Folyamatosan hanyatlik a szlovákiai Magas-Tátra faállományának állapota a 2004-es orkánkatasztrófa óta. A Tátrai Nemzeti Park (TANAP) vezetõi szerint a park hatvanéves története során még soha nem volt olyan súlyos a helyzet, mint idén.

  A Magas-Tátra déli lejtõin 2004. november 19-én végigsöprõ orkánszerû szélben a TANAP kezelésében lévõ 50 ezer hektár egynegyede pusztult el. Azóta szárazság és többször rekordmeleg tizedelte tovább a fenyveseket, átalakult a talaj összetétele és vészesen elszaporodtak a szúrajok.