A moszkvai Bouillabaisse étterem francia szakácsa most megújította a receptúrát. Elõször is a vendég négyféle lét megkóstolva választhatja ki azt, amelyben megfõzik számára az ínyencséget: a kínálat tejszínes, paradicsomos, tejszínes-paradicsomos és halból-spenótból készült leves, s persze mindegyik változatot eltérõ módon fûszerezik.
A kiválasztott lébe kerül aztán burgonya, vastag húsú paprika, hagyma, cukkini, zeller, zöldbab, kukorica, spárga, zöldborsó, és rákhússal meg gombával töltött derelye, s végül a tenger gyümölcseinek bõséges választéka: több féle hal, polip, kagyló, stb.
Mindehhez a hagyományoknak megfelelõen pirított kenyér és különleges, ugyancsak hallébõl és fokhagymából, sáfrányból készült mártás jár.
A marseille-i szegény halászok egytálételének némileg módosult moszkvai alapváltozatát 9600 rubelért - vagyis 48 ezer forintért - kínálják. Ha azonban valaki homárral szeretné feljavítani, az már 81 ezer, s ha még langusztát is kér bele, mintegy 152 ezer forintnak megfelelõ összeget fizet.
Moszkvában az átlagfizetés jelenleg mintegy ezer dollár - vagyis mintegy 170 ezer forintnak megfelelõ összeg -, s aki ennyit keres, aligha kóstolja meg ezt a finomságot. De nagyon sok a gazdag és dúsgazdag ember: az orosz dollármilliomosok száma a százezer, a milliárdosoké a 200 felé közelít, s nekik is meg kell találni a módot pénzük költésére...