2024.04.18. - Andrea, Ilma

Egyszerre dobban a házastársak szíve?

Egyszerre dobban a házastársak szíve?
Az együttélés ideje alatt a házastársak szív- és érrendszeri rizikófaktorai hasonlóan alakulnak - mutatta ki egy nagy olasz vizsgálat.

A kutatók 71 nemzetközi vizsgálat adatait összesítették, eredményeiket az American Journal of Epidemiology szakfolyóirat januári száma közölte.

Az ellentétek vonzzák egymást, de évek-évtizedek során a szív- és érbetegségek kockázati tényezõi szempontjából a férj és a feleség mind hasonlóbbá válik.

Augusto Di Castelnuovo és munkacsoportja átnézte az elérhetõ orvosi adatbázisokat. Az erre vonatkozó anyag százezernél több házaspár egészségügyi adatait tartalmazta. Csak azokat a dolgozatokat vették figyelembe, melyek részletesen föltüntették a házastársak legfontosabb rizikófaktorait: a magas vérnyomást, a vérzsírszinteket, a dohányzást, a vércukor értékét és a testsúly, a testtömegindex adatait.

Bizonyos kockázati tényezõk hasonlósága, sõt azonossága az együttlakás, együttélés alapján érthetõ. Több korábbi vizsgálat foglalkozott a házaspárok tagjainak vérnyomásával, mely egyéni, de vannak benne genetikai tényezõk, melyek a férjre és a feleségre vonatkozóan általában különböznek. Itt a hasonlóság nem túlságosan szoros.

A vérzsírszint, a vérkoleszterin már jobban egyezik. Ez érthetõ, mivel a rendszeres, együttes étkezés valószínûsíti a hasonló ételek evését, még akkor is, ha kettõjük ízlése nem teljesen azonos és az elfogyasztott ennivaló mennyisége is különbözhet.

A vizsgálat két kockázati tényezõ esetén mutatott párhuzamos eredményt: a dohányzás és a súlytöbblet terén. Ha a házaspár egyik tagja dohányzik, gyakori, hogy a párja is rendszeresen rágyújt. Nyilvánvaló, hogy a párválasztásban szerepet játszik az is, hogy az ilyen szokások szempontjából ugyancsak van összhang.

A másik, szoros párhuzam a testsúly. Hasonló szokások, étkezés alapján gyakori, hogy együtt kezdenek hízni, ami mindkettõjüknek azonosan árt. Az olasz kutatócsoport legfontosabb következtetése, hogy ha infarktus vagy szélütés miatt valaki orvoshoz kerül, nem csak a kezelést igénylõ beteggel kell foglalkozni, hanem megnézni, párjának nincs-e hasonló szív- és érrendszeri panasza, betegsége.