2024.03.29. - Auguszta

Sztárportré: Dr. Domján László

Sztárportré: Dr. Domján László
Dr. Domján László: „Nem a múlton rágódom, nem a jövõért aggódom, hanem baráti viszonyban vagyok a jelennel, vagyis az élettel.”

Kedves Portré!

Nem szeretem, ha valaki mindenáron megpróbál a másik embernek segíteni:
(Dr. Domján László)

„Mélyen hiszek abban, hogy azért vagyunk itt a földön, hogy lelkileg érettebbé váljunk.
Azt gondolom, hogy akkor szeretek egy másik embert, ha ebben - a szerintem legfontosabb feladatában - segítem. Lehet, hogy akkor segítem õt, hogyha mellette vagyok a nehéz percekben, de az is lehet, hogy akkor segítem igazán a fejlõdésében, hogyha elkerülöm, mert az én személyem csak fölborítja az életét. Nem szeretem, hogyha valaki mindenáron megpróbál a másik embernek segíteni. Hagyni kell megélni a nehézségeket.

Én úgy tekintek egy gazfickóra is, hogy egy fejlõdõ lélek, aki járja a maga útját. Most itt tart, de attól õ nem értéktelenebb, mint a másik ember, aki már elõrébb tart a lelki fejlõdésben.

Feszült helyzetben:

Van egy Marshall Rosenberg nevû, világhírû amerikai pszichológus, aki kidolgozott egy pofon egyszerû módszert arra, hogy hogyan lehet úgy beszélni a másik emberrel – akár feszült helyzetben is -, hogy ne sértsd meg, de mindkettõtöknek elõrevivõ legyen. Egy szóval lehet megjegyezni: MÉSZKÕ - „M” a Megfigyelés, „É” az Érzés, „SZ” a SZükséglet, „K” a Kérés. Egy hétköznapi példával: Hogyha mondjuk a fiad, otthagyja a koszos zokniját a szoba közepén, akkor az egyik reagálási lehetõség, hogy leszidod. Másik, hogy ezt az erõszakmentes kommunikációs módszert próbálod ki. Tehát megmondod, hogy mit tapasztalsz, ez a megfigyelés: Andriskám, itt látom a piszkos zoknidat a szoba közepén. Megmondod, hogy ez benned milyen érzést vált ki: Szomorú vagyok, hogy ezt látom. Utána, hogy neked mire van szükséged: Szeretnék rendes lakásban lakni. És, hogy ezért mit kérsz: Máskor dobd be a szennyesládába a piszkos zoknidat. Ezt nagyon feszült helyzetben is lehet használni, és a tapasztalat azt mutatja, hogy olyankor is mûködik, ha késsel támadnak rád.

Baráti viszonyban a jelennel:

A boldog ember jóban van az életével. Lehet célokat magunk elé kitûzni, és érdemes is. Ezt tanítom, most már sok-sok éve, hogy hogyan tudunk célokat elérni az elménk erejének kiaknázásával. De a célok elérését is érdemes azzal a tudattal, azzal a hozzáállással csinálni, hogy jóban vagyok az élettel, bármit hoz. Ha nehézséget hoz, szembe nézek a nehézséggel, igyekszem megoldani, a megoldásra koncentrálok, de bízom az életben, bízom abban, hogy értelme van az életnek, hogy jó felé haladok. Játszom a kezem és az elmém valóságteremtõ képességével, mert öröm jó dolgokat megteremteni. Akár barkácsolással, akár az elme közvetlen teremtõ erejével, mert az is lehetséges, de egy játékos, laza hozzáállással, és azzal, hogy a jelenben vagyok. Nem a múlton rágódom, nem a jövõért aggódok, hanem a jelen pillanattal nézek szembe, és baráti viszonyban vagyok a jelennel, vagyis az élettel.

Hagyom, hogy magával vigyen az élet:

A szabadság titka a jelen pillanat. Ha én hagyom az életet alakulni a maga módján, és nem görcsölök, nem okoskodok, hanem azt csinálom, amit éppen csinálok, arra figyelek, és közben nem azon jár az eszem, hogy mit csináltam rosszul tavalyelõtt, vagy mit fogok majd holnap csinálni, tehát jelen vagyok a pillanatokban, akkor hagyom, hogy magával vigyen az élet és sokkal jobban megoldódnak a dolgaim, mint azt képzelném. Hogyha jóban vagyunk az élettel, akkor úgy válunk szabaddá, hogy hagyjuk az életet kibontakozni, tehát egyszerre van jelen a szabadság és az elfogadás.

Nem kell elhinni, érdemes kipróbálni:

Meglepõ, hogy milyen hatása van egy gondolatnak. Nemrég néztem meg egy filmet, amiben egy olyan kvantummechanikai kísérletet mutatnak be, hogyha két egymás melletti, egymással párhuzamos résre bocsátanak elektronokat, akkor attól függõen, hullámként vagy részecskeként viselkednek, hogy te nézed õket vagy nem. Tehát ha megfigyeled a folyamatot, akkor másképp zajlik le a fizikai, anyagi folyamat, mintha nem nézel oda. Tehát a megfigyelõ – ez kísérletileg is bizonyítható tény -, ilyen mélyen befolyásolja az anyagi valóságot.

Mondok egy egyszerû példát, amit bárki otthon kipróbálhat. Ha valaki elkezd csíráztatni két külön tányéron azonos körülmények között két-két babot, az egyik babpárt megjelöli, és reggel ébredezés és este elalvás közben elképzeli, hogy a két megjelölt bab gyorsan, hosszú csírát növeszt, akkor fogadok vele, hogy ugyanannyi idõ alatt a két gondolattal befolyásolt bab sokkal gyorsabban fog csírázni, mint a másik kettõ. Nem kell elhinni, érdemes kipróbálni.”

Dr. Domján László

További részletek a rádiómûsorban!
24 helyen országszerte!
Sztarportre.hu