2024.03.29. - Auguszta

Öngyújtójának köszönheti életét egy brit hegymászó!

Öngyújtójának köszönheti életét egy brit hegymászó!
Öngyújtójának köszönheti életét egy brit hegymászó, aki a hétvégi ítéletidõben szakadékba zuhant a walesi hegyek között.

A dráma a tartomány északi részén húzódó, festõi Snowdonia hegyvidékén történt, éjszakai sötétségben, sûrû havazásban és erõs szélben.

A 25 éves hegymászó 600 méteres magasságban megcsúszott, és több mint száz métert gurult le a meredek hegyoldalon, de néhány zúzódáson kívül komolyabb baja nem történt.

Visszamászni azonban nem tudott, ezért mobiltelefonján értesítette barátait, akik riasztották a királyi légierõ egyik közeli támaszpontját. Innen egy helikopter indult a szakadékba szorult férfi fellelésére.

A hegymászó messzirõl látta az õt keresõ helikoptert, és más ötlete nem lévén, a zsebébõl elõkotort öngyújtóval próbált fényjeleket adni. Óriási szerencséjére a helikopter személyzete fel volt szerelve éjjellátó berendezésekkel, és csaknem 13 kilométerrõl észrevették a halovány öngyújtólángot - írta a hétfõi Daily Mirror.

Az illetõ nagyon szerencsésnek mondhatja magát, csoportjának egy másik tagját ugyanis súlyos fejsérülésekkel szállították kórházba, miután 300 métert csúszott lefelé ugyanazon a sziklás hegyoldalon. A súlyosan sérült hegymászótól alig 30 méternyire pedig egy korábban szerencsétlenül járt férfi holttestét is megtalálták a mentõalakulatok.

Nagy-Britanniát egy hete szinte folyamatos hóviharok sújtják, sarkvidéki viszonyokat teremtve a magasabban fekvõ térségekben. Szakértõk szerint sokan teljesen felkészületlenül, a legalapvetõbb felszerelések nélkül vágnak neki a hegyeknek; csak Walesben hat mentõakciót kellett indítani szorult helyzetbe került turisták miatt a hétvégén.