2024.04.20. - Tivadar

Kulka János kapta idén a Páger Antal-díjat

Kulka János kapta idén a Páger Antal-díjat
Kulka János kapta idén a Páger Antal-díjat, a Jászai- és Kossuth-díjas, kiváló és érdemes mûvész vasárnap vehette át a makói önkormányzat elismerését a Maros-parti városban.

A díjat minden esztendõben az a színész kapja, aki a kuratórium döntése alapján a leghûségesebb Páger Antal szellemi örökségéhez, és játékára jellemzõ a págeri hitelesség és eszköztelenség.

A díjat odaítélõ kuratórium a város és színházkedvelõ közönségének szeretetét is kifejezve egyhangúlag döntött arról, hogy idén Kulka János kapja a Páger Antal-színészdíjat.

Kulka János 1958-ban született, a Színház- és Filmmûvészeti Fõiskola elvégzése után 1981-ben a Pécsi Nemzeti Színházhoz szerzõdött. 1985-tõl 1993-ig a Kaposvári Csiky Gergely Színház tagja, majd a Radnóti Színház, 2003-tól pedig a Nemzeti Színház mûvésze.

A színmûvész az MTI-nek elmondta, gyerekkorát Szegeden a nyarak nagy részét pedig a makói Maros-parton töltötte, így nagyon kellemes emlékek kötik a városhoz.

Kulka János - mint mondta - leginkább filmjeirõl emlékszik a díj névadójára, színpadon már nem sokat láthatta. Páger Antal korát messze meghaladóan modern, rendkívül lényegi, nagyon eszköztelen színész volt - fogalmazott a mûvész, aki ezért is megtisztelõnek tartja, hogy nevét együtt említik Págerével, s a díjat korábban elnyerõ színésztársaival.

Páger Antal szülõvárosa 1999 óta minden évben ünnepi programokkal tiszteleg az 1986-ban elhunyt mester emléke elõtt.

Makó város közgyûlése 2001-ben határozott a díj alapításáról: "Téni bácsi" legendás arany pecsétgyûrûjének pontos mását az önkormányzat a Páger-család hozzájárulásával készítteti el évrõl évre.

2002-ben Halász Judit, majd Garas Dezsõ, Király Levente, Venczel Vera, Csákányi Eszter és Kern András részesült az elismerésben, tavaly pedig Törõcsik Mari vehette át a díjat.

A vasárnapi díjátadást megelõzõen az ünnepség résztvevõi koszorút helyeztek el Páger Antal szülõházánál; az önkormányzat ezt az utcaszakaszt a színészrõl nevezte el, aki 1964-ben a cannes-i filmfesztivál legjobb férfialakítás megosztott díját kapta a Pacsirta címû filmben nyújtott alakításáért.