Más légutak hálózzák be az alma és mások a körte húsát, a gyümölcsök ezeken keresztül a leszedés után is lélegeznek - mutatták ki az Európai Szinkrotronsugárzási Laboratórium (ESRF) tudósai.
A szövet oxigénellátását biztosító légutakról már régóta voltak sejtéseik a biológusoknak, de a parányi képzõdményeket csak most sikerült elõször láthatóvá tenni.
"Még nem tudjuk, hogy miként fejlõdnek ki a légutak a gyümölcsszövetben, és az almában miért barlangos, a körtében pedig miért csatornaszerû formációk jelennek meg" - mondta Pieter Verboven, a belgiumi egyetem növénybiológusa.
Arra azonban fény derült, hogy a körte miért rothad gyorsabban az almánál; a gyümölcsök a leszedés után is lélegeznek, de a körte keskeny légcsatornáin keresztül nem jut elég oxigén a gyümölcs belsejébe - mondta Verboven. Az oxigénhiányban szenvedõ sejtszövet elhal, ennek jele a barnás szín és a gyümölcshús megpuhulása. A kutatócsoport a Plant Physiology címû szaklapban publikálta a vizsgálat eredményét, amely szerint a körteromlási folyamatot úgy lehet lassítani, ha hûvös és jól szellõzõ helyen tárolják a gyümölcsöt.