2024.04.20. - Tivadar

A vécéhasználati díj a levegõben?

A vécéhasználati díj a levegõben?
Vécéhasználati díj bevezetését tervezi járatain az egyik leghíresebb fapados légitársaság.Az írországi cég vezetése pénzbedobó automatákat szereltetne a mosdók ajtóira a repülõgépeken.

"Már korábban is gondoltunk erre, és most újra fontolgatjuk" - nyilatkozta pénteken Michael O,Leary, a Ryanair fõnöke, akit vélhetõen a 2008. negyedik negyedévi jelentõs veszteség ösztönzött találékonyságra, bár a társaság korábban is igen kreatívnak bizonyult a szolgáltatási díjtételek szaporításában.

A repülõjegyen felül külön kell fizetni egyebek között a helyfoglalásért, vagy ha az utas egynél több csomagot vagy valamilyen sporteszközt - például egy teniszütõt vagy horgászbotot - szeretne magával vinni.

A vécéhasználati díj 1 fontnak megfelelõ összeg (335 forint) lenne, és O,Leary szerint nem okozna kényelmetlenséget az utasoknak.

"Nem hiszem, hogy társaságunk története során bárki is egy fontnál kevesebb készpénzzel lépett volna Ryanair-gép fedélzetére" - mondta a cégvezetõ a BBC brit közszolgálati televízióban.

O,Leary egyébként messze földön híres a költségcsökkentési módszereirõl. A múlt héten például bejelentette, hogy hamarosan felszámolják valamennyi repülõtéri beszállópultjukat és az utasoknak az interneten kell majd becsekkolniuk a járatokra.

A Ryanair a legnagyobb fapados légitársaság Európában. Tavaly az utolsó negyedévben 101,5 millió eurós (30 milliárd forint) veszteséget termelt, bár a március végén záruló üzleti év egészében 50 és 80 millió euró közötti nyereségre számít a társaság.