2024.04.19. - Emma

Jack Valenti szexuális szokásait kémlelte az FBI

Jack Valenti szexuális szokásait kémlelte az FBI
New York - Az amerikai szövetségi nyomozó iroda (FBI) megfigyelés alatt tartotta az 1960-as években Jack Valentit, az Amerikai Filmszövetség elnökét, a hollywoodi álomgyár egyik legbefolyásosabb emberét, hogy kiderítse, nem a saját neméhez vonzódik-e.

A testület felszabadított archívumaiból kiderült, hogy az FBI, amely akkor a mindenható J. Edgar Hoover irányítása alatt állt, 1964-ben vizsgálódott az akkor Lyndon B. Johnson elnök tanácsadójaként dolgozó Valenti ügyében, hogy kiderítse:
az akkor már két éve nõs producernek volt-e homoszexuális viszonya egy fotóssal. Ezzel párhuzamosan az amerikai republikánus párt is nyomozni kezdett, de nem találtak semmilyen bizonyítékot a feltételezett kapcsolatra.

Az ügyrõl a The Washington Post számolt be, amely az amerikai információs szabadságról szóló törvény alapján jutott hozzá a Valenti-dossziéhoz. Ez újabb bizonyítékot szolgáltatott az Hoover vezette FBI módszereirõl. A hivatal nagyhatalmú vezetõje szívesen vájkált a befolyásos emberek magánéletében, hogy aztán nyomást gyakorolhasson a Fehér Házra.

Valenti 2007 áprilisában halt meg, 85 éves korában, miután közel négy évtizeden át közvetítõ volt a Washington és Hollywood közötti kapcsolatokban az Amerikai Filmszövetség (Motion Picture Association of America - MPAA) elnökeként.