2024.03.29. - Auguszta

Bokros Lajos, mint miniszterelnök?

Bokros Lajos, mint miniszterelnök?
Konstruktív bizalmatlansági indítványt nyújt be az MDF Gyurcsány Ferenc ellen.

Dávid Ibolya új miniszterelnök-jelöltje Bokros Lajos. A konstruktív bizalmatlansági indítványról a szavazáshoz elõbb még az MDF-nek 78 képviselõ aláírását kell összegyûjtenie. Kétséges a javaslat támogatottsága.

Az MDF konstruktív bizalmatlansági indítványt kezdeményezett Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel szemben.

Dávid Ibolya javaslata szerint az új miniszterelnök Bokros Lajos lenne, ugyanis mint napirend elõtti felszólalásában említette, amióta Bokros neve szóba került sokan érzik úgy, hogy a gazdasági szakembernek nem külföldön, hanem itthon lenne dolga.

Az MDF elnöke felszólalása végén kérdõíveket osztott ki a négy ellenzéki párt képviselõinek.

Konstruktív bizalmatlansági indítványt 78 képviselõ kezdeményezhet az új miniszterelnök nevének megjelölésével, aztán a parlament sima többségének, 194 képviselõnek kell megszavaznia. Ha eljut az indítvány eddig, akkor a parlament, mivel személyi kérdésekrõl van szó titkos voksolással fog dönteni arról, hogy maradjon-e a miniszterelnök Gyurcsány Ferenc.

Ebben az esetben egyes "öngyilkos hajlamú" szocialista képviselõk akár meg is szavazhatják az MDF javaslatát. Ugyanakkor a pártelnök javaslatának sikerét meglehetõs kétkedés fogadta a parlament folyosóin, egyáltalán kétséges, hogy sikerül-e az MDF-nek a szükséges 78 aláírást összeszedni.

A parlamentet mindenesetre meglepetésként érte Dávid Ibolya kezdeményezése. A pártok többsége még frakcióülésen fogja megvitatni, alkalmasnak tartja-e Bokrost miniszterelnöknek. Az MSZP az indítványt biztosan nem fogja támogatni, a Fidesz-KDNP szintén nem akarja a kormány élén látni az MSZP egykori pénzügyminiszterét, az MDF európai parlamenti jelöltjét, mivel álláspontjuk szerint teljes kormányváltásra van szükség és úgy tudni az SZDSZ is hasonló állásponton lesz.

A konstruktív bizalmatlansági indítvány intézménye még soha sem volt sikeres mûfaj a magyar parlamentben. A szakirodalom szerint az indítvány nem is elsõsorban a miniszterelnök eltávolítására való eszköz, hanem épp ellenkezõleg, a megvédésére. A konstruktív bizalmatlansági indítvány intézményét a Német Szövetségi Köztársaságban, a Weimari Köztársaság rossz tapasztalatai alapján alkalmazták elsõként.

Célja, hogy a több pártból álló parlament csak úgy tudja megbuktatni a kormányt, hogy azután rögtön egy közös, a parlamenti pártok többségének a bizalmát élvezõ miniszterelnököt tudjanak állítani.