2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Elhunyt a Big Brother sztárja!

Elhunyt a Big Brother sztárja!
A rákkal vívott hosszas és nyilvános küzdelem után, vasárnap hajnalban meghalt Jade Goody, a Nagy-Britanniában futó Big Brother-sorozat egyik legellentmondásosabb sztárja.

Az alig 27 éves Goody, akinél tavaly állapítottak meg elõrehaladott méhnyakrákot.

Essex grófságbeli otthonában, álmában hunyt el - közölte vasárnap délelõtt szóvivõje, Max Clifford, a neves impresszárió.

A fiatal nõ, aki két kisgyermeket hagyott hátra, széles körben megvetett, rasszistának bélyegzett páriából vált országos megbecsültséggel övezett médiaszemélyiséggé azzal, hogy igen bátran viselt súlyos betegségét a kór megelõzésének, mások megmentésének szolgálatába állította.

Jade egy pillanatra sem vonult vissza a nyilvánosságtól a diagnózis után, sõt: egyenesen szorgalmazta, hogy leépülésének, végül haldoklásának szinte minden szakaszáról értesüljön a nagyközönség.

Ebben készséges partnernek bizonyultak a bulvárlapok, amelyek naponta hatalmas terjedelemben számoltak be Jade Goody állapotáról, családtagjaitól vett búcsújáról, arról, hogyan töltötte az elmúlt éjszakát, de még temetési elõkészületeirõl is.

Ez nem aratott osztatlan sikert: betelefonálós rádiómûsorokban számos olyan vélemény elhangzott, hogy több ezren küszködnek hasonló betegséggel a külvilágtól elzártan, és a sajtónyilvánosság biztosította jövedelemforrások nélkül.

Jade Goody azonban nyíltan kijelentette: igenis sok pénzt akar összegyûjteni, egyrészt azért, hogy két kisfiának jövõjérõl gondoskodhasson, másrészt azért, hogy e betegségfajta megelõzését támogassa. Nem hivatalos értesülések szerint egymillió fontot kapott a celebritásokra szakosodott egyik nagy példányszámú brit magazintól néhány hete, már halálos betegen megtartott esküvõjének képeiért és sztorijáért.

Jade kijelentette: neki már túl késõ, de ha a pénzzel és a sajtónyilvánossággal sikerül nagyobb figyelmet biztosítani e súlyos betegség megelõzésének, akkor õ vállalja a szereplést az utolsó pillanatig.

Ez a hozzáállás általános rokonszenvet keltett iránta. Egy sajtótájékoztatón még Gordon Brown miniszterelnök is megszólalt az ügyben, méltatva a fiatal nõ bátorságát.

Jade Goody betegsége elõtt a Channel 4 kereskedelmi adón futó Big Brother-sorozat egyik legnagyobb botrányhõseként vált ismertté, miután a két évvel ezelõtti BB-ház szereplõjeként rasszistának bélyegzett kijelentéseket tett az egyik indiai lakótársra, Shilpa Shettyre.

Shetty hazájában az egyik legismertebb színésznõ, Goody - és több más BB-lakó - azonban rendszeresen rosszízû megjegyzésekkel illette származása, bõrszíne, neve, kiejtése miatt, sõt egy ízben vonakodtak megenni az általa készített indiai sült csirkét is, azzal az indokkal, hogy azt a kezével érintette.

Az ügybõl napok alatt példátlan botrány kerekedett, Tony Blair akkori brit kormányfõ és az indiai kormány is nyilvánosan elítélõ nyilatkozatokat tett. A Big Brother-sorozat fõ támogatója, az egyik brit mobiltelefon-forgalmazó hálózat azonnali hatállyal felmondta a szponzori szerzõdést, és az akkori BB-ház több sztárlakója - köztük Goody is - elvesztette promóciós szerzõdéseit.

Goodyt, aki a leghangosabban szidta az indiai lakótársnõt, a nézõk példátlan, 82 százalékos aránnyal szavazták ki a házból. Jade és Shilpa azonban nem sokkal késõbb nyilvánosan kibékült, sõt jó barátokká váltak, és többször találkoztak. Az indiai színésznõ nemrég Nagy-Britanniába utazott, hogy személyesen vehessen búcsút egykori haragosától, de erre Jade állapota miatt már nem volt módja.