2024.04.19. - Emma

Házasodhatnak a melegek Svédországban!

Házasodhatnak a melegek Svédországban!
A svéd parlament nagy többséggel elfogadott törvényben engedélyezte szerdán, hogy az azonos nemû párok is házasságot köthessenek, vagy polgári, vagy egyházi szertartás keretében.

A Riksdag közleményében hangsúlyozta, hogy nemi hovatartozás szempontjából semleges házassági törvényt fogadott el.

A 349 tagú parlamentben tartott szavazáson 261 képviselõ támogatta a törvény elfogadását, 22 ellenezte, 16 pedig tartózkodott.

Ötven honatya távol maradt a voksolástól. Az új jogszabály május elsején lép életbe.

A skandináv országban a heteroszexuális párok szabadon választhatnak a polgári vagy az egyházi esküvõ között, míg a homoszexuálisoknak 1995 óta azt engedélyezték, hogy a polgári hatóságok elõtt bejegyeztessék kapcsolatukat.

Svédország eddig is úttörõnek számított a gyermekek homoszexuális párok általi örökbe fogadásának engedélyezését illetõen. Az új törvény elfogadásával azonban - Norvégiával együtt - a világon az elsõk között engedélyezi, hogy az azonos nemûekhez vonzódók házasságot köthessenek olyan egyház kebelén belül, amelyhez az ország lakosságának többsége tartozik. A svéd lakosság 74 százaléka 2007-ben az evangélikus egyház hívének vallotta magát.

A svéd evangélikus egyház 2007 óta áldását adja az egynemû párok kapcsolatára, szerdán pedig jelezte, hogy az új törvényt is támogatja majd. A világi törvény alkalmazását idén októberben mindazonáltal egyházi zsinatnak kell megerõsítenie, s a lelkipásztoroknak jogukban áll majd megtagadni a homoszexuális párok egybeadását; ez esetben az egyház más lelkipásztort kereshet helyettük a házassági ceremónia elvégzésére.