2024.04.18. - Andrea, Ilma

Mága Zoltán újabb célkitûzése!

Mága Zoltán újabb célkitûzése!
Mága Zoltán újabb célkitûzéssel állt elõ.

A hegedûmûvész fontos feladatának tartja, hogy hidat építsen a kisebbség és a többség között és segítse a szegény embereket. Hogy ezt a folyamatot támogassa, száz koncerttel készül hazánk különbözõ templomaiban.

"Száz koncertet kezdeményezünk, természetesen nemcsak a római katolikus, de az evangélikus, református templomokban, valamint a zsinagógákba is ellátogatunk majd.

A jótékonysági koncertek fõvédnökségét a Máltai Szeretetszolgálat elnöke, Kozma Imre atya vállalta el.

A célkitûzésünk elsõsorban az, hogy hidakat építsünk kisebbségek és a többség közé, az új generáció és a régi közé. Sokat gondolkodtam azon, hogy vajon ebbe a folyamatba bele kell-e avatkoznom, részt kell-e vennem" - kezdte Mága Zoltán, aki tapasztalatai miatt döntött úgy, hogy elindítja ezt a feladatsort.

"Az elmúlt években nagyon sok jótékonysági koncertet adtam templomokban, Magyarországon és külföldön egyaránt. Azt láttam, hogy ha körbetekintek, a közönség soraiban egymás mellett ülnek kisgyerekek, gimnazisták, idõsebbek és természetesen cigányok és nem cigányok is. Azt tapasztaltam, hogy ilyenkor nem azt nézik az emberek, kinek milyen a bõrszíne, kinek milyen a vallása, ki milyen irányzat felé határolódik el a politikában, hanem egyszerûen egymás mellett ülnek, egy közös céllal: békében jönnek be az Isten házába azért, hogy gyönyörû zenét hallgassanak. Élvezik a muzsikát, s sokszor együtt könnyeznek, sírnak, együtt tapsolnak, vígadnak, s talán még barátságot is kötnek" - magyarázta a STOPnak a hegedûmûvész.

Mága Zoltán koncertsorozata elsõsorban a zenérõl szól, de beszélgetésekkel is megtöltik az estéket. A jótékonyság célja elsõsorban a beteg gyermekek támogatása, a hátrányos helyzetben élõ tehetséges gyermekek, nagycsaládosok és természetesen a nyugdíjasok támogatása.

"Sajnos ma Magyarországon olyan negatív helyzetbe kerültek a kisebbségek, amin elõbb utóbb valahogyan enyhítenünk kell. Mindig azt szoktam mondani: nem várhatunk a hamarosan robbanó puskaporos hordó tetején. Azt gondolom, nem is a rendes cigányokat kell megcéloznunk, hanem azokat az embereket, akik nagyon nehezen tudnak integrálódni a magyar társadalomba. Itt Magyarországon nem a rendes cigányokkal van a probléma, hanem a rendetlenekkel és ez a jelenség nemcsak cigánykérdés számomra. A rendetlen embereket is be kell hoznunk a többségbe, hogy példát vegyenek és sikerüljön beilleszkedniük" - mondta Mága Zoltán, aki elárulta: még nem állt össze teljesen a száz koncert helyszínének listája, de már tapogatóznak, s olyan városokat, falvakat keresnek, ahol nagyon nagy a szegénység és ahol a legrosszabb a helyzet. Megkérdeztük a hegedûmûvészt, miért a templomokat választotta a koncertek helyszínéül.

"A templomi fellépéseknek különös az atmoszférája. Van még egy ok, hogy miért nem a mûvelõdési házakat, sportcsarnokokat választom helyszínül. Itt nem szedünk belépõt és a zene több emberhez juthat el. Ilyenkor azok is eljöhetnek a koncertre, akik szeretnének hallani engem, de nem tudnák kifizetni a jegy árát, s így õk is lehetõséget kapnak rá, hogy egy-két órát eltölthessenek a muzsikám hallgatásával. Közel százezer embert szeretnék megszólítani ezzel, de bízom abban, hogy több millióan élvezhetik a televízió képernyõjén keresztül, hiszen a Duna TV elnökével, Cselényi László úrral folyamatban van az egyeztetés azzal kapcsolatban, hogy havi rendszerességgel közvetíteni fogják ezt a sorozatot."

Mága Zoltán hamarosan kamionokkal is elindul: nagyon sok helyszínre szeretne vinni élelmet és ruhanemûket.

"Arra akarjuk felhívni a figyelmet, hogy ezeknek a rendetlen embereknek is - akik velünk élnek ebben a gyönyörû országban - integrálódniuk kell, nem pedig deviáns magaviseletükkel, a rendes embereket, rendes cigányokat negatív fényben feltûntetni. Rengeteg becsületes magyar cigányember él hazánkban, akikre büszkék lehetünk, világszerte elismertté váltak és népszerûsítik Magyarországot: elsõsorban írók, mûvészek, zenészek, költõk, sportolók. Természetesen tisztában vagyok azzal is, hogy hosszú idõnek el kell eltelnie ahhoz, hogy enyhítsünk ezen a problémán. Ezzel a koncertsorozattal tudom, hogy a világ gondjait nem tudjuk megoldani, de egyes emberek életén javíthatunk. Nem tudom, megszûnik-e valaha a szegénység, egy csapásra biztosan nem. Úgy gondolom, hogy erõfeszítéseket téve, összefogással, mégis enyhíteni lehet a szegénységet."