2024.03.29. - Auguszta

Hiába a nagy adósság, Michael Jackson hatalmas vagyont hagyott örököseinek!

Hiába a nagy adósság, Michael Jackson hatalmas vagyont hagyott örököseinek!
Hamarosan tisztázódhatnak a Michael Jackson vagyona körüli kérdések, a 2007-ben készült pénzügyi kimutatások alapján a sztár örököseinek nem kell aggódniuk a pénz miatt.

Jackson vagyona 2007. március 31-én 236 millió dollárra rúgott. Jelenleg ez a jelentés ad iránymutatást az énekes zavaros pénzügyi helyzetére, bár azóta mind bevételei, mind pedig adósságai nõttek. Az énekesnek 567,6 millió dolláros vagyona volt befektetésekben. Ebbe a Neverland birtok, részesedése a Sony/ATV Music Publishingban, autók, mûkincsek és gyûjtemények tartoztak.
A Sony/ATV katalógusba olyan zenei szerzõi jogok tartoznak, mint a teljes Beatles-gyûjtemény. A felerészben birtokolt katalógus volt a zenész vagyonának legértékesebb eleme, ami 390,6 millió dollárt ér. A Neverland birtokot 33 millió dollárra értékelték, míg Jackson autói, régiségei, gyûjteményei és egyéb tárgyai 20 millió dollárt kóstáltak.

A kimutatást készítõ washingtoni székhelyû cég, a Thompson, Cobb, Bazilio and Associates szerint két éve az énekes adóssága elérte a 331 millió dollárt, de "könyvelése" így is 236,6 millió dolláros pozitív mérleget mutatott. Az ötoldalas jelentés szerint Jacksonnak mindössze 668 ezer dollárnyi készpénze volt.

A vagyon sorsa egyelõre bizonytalan; egy kedden elõkerült, de még be nem mutatott végrendelet szerint Jackson édesanyja és gyermekei között osztotta meg az örökséget. A 2002-es keltezésû testamentumban John Branca ügyvédet és John McClain zenei producert, közeli barátját jelölte ki végrehajtónak.

A két férfi nevében a CNN amerikai hírtelevízió Larry King Live címû mûsorához eljutatott közlemény hangsúlyozza, hogy Branca és McClain eleget tesz Jackson kívánságainak, és "szívbõl jövõ óhajuk, hogy Michael ügyeit méltósággal és tisztelettel kezeljék".

A szupersztár szülei azonban úgy tudják, fiuk érvényes végrendelet nélkül hunyt el, ezért a gyerekek felügyeleti joga mellett a vagyon kezelését is maguknak követelik. A 79 éves Jackson szülõk esélyeit azonban ronthatja, hogy 1999-ben csõdbe jutottak. Addigra 24 millió dolláros adósságot halmoztak fel, míg egyetlen vagyonuk egy 290 ezer dollárt érõ Las Vegas-i ház volt. A csõdeljárás 2007-ben ért véget velük szemben.