2024.04.20. - Tivadar

Hollywoodi sztárgázsik avagy mennyibõl élnek a világsztárok!

Hollywoodi sztárgázsik avagy mennyibõl élnek a világsztárok!
Egy pincérnõ, egy újságíró, egy építész… Akár ezeket a foglalkozásokat is ûzhetnék napjaink hollywoodi csillagai. Õk mégis a színészetet választották.

És bár mindegyikük karrierje nehézségekkel és kis összegekkel indult, ma már felfoghatatlan mennyiségû pénzt kapnak minden egyes szerepükért.

A most következõ hollywoodi sztároknak biztosan megérte kitartóan szerplõválogatásokra járniuk.
A hollywoodi sztárkultusszal ma már egybeforrt a luxus, a csillogás és az elképzelhetetlen pénzösszegek. Természetesen azért senki sem a csúcson kezdte. És azt is tudjuk, hogy volt idõ, amikor még az eredetileg újságírónak készülõ Julia Roberts sem vásárolhatott a divat fõutcáján, a Rodeo Drive-on.

A Micsoda nõ sztárja már a ’80-as évek végén 50 ezer dollárt, vagyis megközelítõleg 10 millió forintot kapott egy filmjéért. Azonban ebbõl a pénzbõl egy pici belvárosi lakást is nehezen tudott volna megvenni Budapesten. Bezzeg napjainkban a millió dolláros mosoly már jópár olyan szerepet hozott Juliának, amiért a színésznõk közül elsõként markolhatta fel a 20 millió dolláros, átszámítva 4 milliárd forintos álomfizetést. Így - két éve - Roberts egyetlen filmjéért kapott összegbõl felépíthette környezetbarát, napenergiára épülõ birodalmát. És persze az álomotthonon kívül bõven jut még a pénzbõl kétéves ikreinek is.

Természetesen ma már Brad Pittet és Angelinát sem kell félteni attól, hogy eladósodnak. Pedig a szexi Brad eredetileg építésznek készült, és korai filmszerepeiért még csak 6 ezer dollár, vagyis 1 millió forint ütötte a markát. Mivel ekkor évente egy-két szerepet kapott, ezért ezzel a fizetéssel alig-alig tudott volna eltartani egy kis családot. Most viszont õ és Angelina is 20-20 millió dollárt, vagyis fejenként 4 milliárd forintot keresnek egy-egy szereppel. Így ha még 8 ezer gyermekük is lenne, anyuci és apuci fizetésébõl mindenkinek 1 millió forint költõpénz jutna… filmenként. Úgy tûnik, nyugodtan bõvíthetik tovább családjukat.

Azért Brad ex-feleségét Jennifer Anistont sem kell félteni. Az egykori pincérnõnek a Jóbarátok címû sorozat utolsó évadaiért részenként 1 millió dollárt, vagyis közel 200 millió forintot csengettek ki az alkotók. Ez azt jelenti, hogy egyetlen 20 perces epizódért kapott pénzébõl 19 barátnõjét vihette volna magával az év minden egyes hetén egy exkluzív thaiföldi körutazásra.

Tom Hanks nem is mert dollármilliókról álmodni karrierje kezdetén. Elsõ filmes munkáiért még alig 500 dollár, vagyis kevesebb, mint 100 ezer forint volt a jussa. Ebbõl a pénzbõl maximum egy használt trabantra vagy zsigulira futotta volna. Mostanában viszont filmjeiért nemcsak ennek az összegnek a húszezerszeresét teheti zsebre, de még részesedik is a bevételekbõl, így minden egyes alakítása után 5-10 milliárd forintot vihet haza a családjának. Így akár a világ egyik legdrágább luxusautójából is körülbelül 20 darabot vehetne minden egyes mozija után.

Fizetés szempontjából kifejezetten jól jön a színészeknek, ha összehozza a sors õket egy több mint 80 éves, Oscar nevû aranyos úrral. Mikor Nicole Kidman ex-férjét, Tom Cruise-t a szoborra cserélte, gázsija hirtelen elérte a 3 és fél milliárd forintot.

A legnagyobb változást mégis Hilary Swank könyvelhette el, õ ugyanis 600 ezer forintnak megfelelõ összegért vállalta el elsõ Oscart hozó filmje, A fiúk nem sírnak fõszerepét. Következõ fizetése is ezzel a számmal kezdõdött, de akkor már több nulla követte. Az Oscar után ugyanis 600 millió forintnyi összeg kötött ki a bankszámláján. És erre rá is ment a millió dolláros bébi kapcsolata.

Úgy tûnik, hogy még mindig megéri színésznek lenni Hollywoodban. De az is igaz, hogy csak a legszerencsésebbek jutnak el ilyen magasságokba. És azt is vegyük figyelembe, hogy a több milliárd forintnyi összegekért ezek a hírességek a magánéletükkel fizettek. Ezek után már nem is biztos, hogy annyira boldogok most, mint amennyire lettek volna pincérnõként, építészként vagy újságíróként.