2024.03.29. - Auguszta

Véget ért egy dal: Elhunyt Cseh Tamás elõadómûvész

Véget ért egy dal: Elhunyt Cseh Tamás elõadómûvész
Elhunyt Cseh Tamás elõadómûvész; a Kossuth-díjas énekest, zeneszerzõt életének 67. évében érte a halál - adta hírül szombatra virradó éjszaka a Magyar Színház Portál.

Cseh Tamást az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) saját halottjának tekinti. A mûvész temetésérõl késõbb intézkednek - közölte a tárca sajtóirodája szombaton.

Cseh Tamás 1943. január 22-én Budapesten született.
Tizenhárom éves koráig a Fejér megyei Tordason élt, a középiskolát már a fõvárosban végezte. A Budapesti Tanítóképzõ Fõiskolán, az egri Tanárképzõ Fõiskolán, majd a Képzõmûvészeti Fõiskolán tanult, ezt követõen, 1967-74-ig rajzot tanított egy budapesti általános iskolában.

Cseh Tamás 1970 körül kezdett dalokat írni, ebben társa Bereményi Géza író, filmrendezõ volt. Elsõ lemezük 1974-ben jelent meg Levél nõvéremnek címmel, ezt számos további album követte.

A mûvész 1974-tõl a 25. Színházban, majd a Várszínházban, 1982. és 1998. között a Katona József Színházban adott önálló esteket, 1998-tól a Bárka Színházban lépett fel. Önálló estjei: A dal nélkül, Antoine és Désiré, Fehér babák takarodója, Frontátvonulás, Jóslat, Új dalok, Nyugati pályaudvar, Levél nõvéremnek, A telihold dalai.

Cseh Tamás több mint ezerkétszáz dal szerzõje, ezek mindennapi élethelyzetekrõl, vágyakról szólnak.

Az elõadómûvész számos filmben szerepelt, ilyen volt a Nyom nélkül, A turné, a Csinibaba, valamint a 6:3 címû alkotás. A Csillagokkal táncoló Kojot címû, 2006-ban megjelent mesekönyv történeteit Cseh Tamás válogatta és fordította.

Mûvészi munkája elismeréseként 1993-ban Liszt Ferenc-díjat, 2001-ben Kossuth-díjat kapott.

A Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével is kitüntetett mûvésznek idén májusban jelent meg Dal nélkül címmel egyik 1973-as estjének felvétele a Hungaroton kiadónál. Az albumra az ismert dalok mellett korábban nem hallható szerzemények is felkerültek. Budapesten 1972 és 1977 között a 25. Színházban "futott" Cseh Tamás estje, amelyeken Bereményi Géza verseit tolmácsolta az Ad Libitum együttes kíséretében.