2024.04.24. - György

Újjászületett! Fidel Castro vasból van!

Újjászületett! Fidel Castro vasból van!
Valósággal újjászületett az örökös kubai vezérdiktátor, Fidel Castro. Legalábbis ezt mondják róla most, hogy betöltötte a 83-at.

„Vasból van az a szakállas!” – bosszankodik a CIA fõnöke a világszerte népszerû Bud Spencer-Terence Hill sorozat Nyomás Utána címû epizódjában.

Az idézett mondás természetesen Fidel Castro-ra, illetve az õ legendásan jó fizikumára utal.

Mivel a fent említett vígjáték még valamikor a nyolcvanas években készült, aligha akadt fenn bárki is azon, hogy a jó öreg Castro még mindig bomba formában osztja a kapitalista világot.

Azóta azonban eltelt több, mint húsz esztendõ, és a lapok még mindig Castro kiváló egészségi állapotáról számolnak be!

Castro a minap már 83. évét töltötte be, s a hírek szerint szûk családi és baráti körben ünnepelt. Az államfõi posztról tavaly februárban az öccse, Raul javára lemondó Castro (a Kubai Kommunista Párt fõtitkári posztját azért megtartotta…) szülinapi bulijára elment a legnagyobb „elvtárs” Hugo Chavez venezuelai elnök is.

A szocialista berendezkedésû dél-amerikai ország vezetõje a parti után úgy nyilatkozott, hogy Castro valósággal „feltámadt”. Chavez annak ellenére mondta ezt, hogy az utóbbi években egyre több hír jelent meg a világsajtóban, amely szerint Fidel Castro gyengélkedik, sõt talán már nem is sok választja el a haláltól.

„Castro feltámadt! Fizikailag és szellemileg is teljesen friss. Felépült korábbi betegségeibõl” – toldotta meg szavait a venezuelai elnök.

Az amerikai lapok is terjedelmes anyagokban számoltak be Fidel Castro augusztus 13-i születésnapjáról. Sajtóértesülések szerint például Hugo Chavez régi szokásához híven saját országából származó ajándékokkal lepte meg Castrot. Így az ex diktátor venezuelai csokoládét, friss szardíniát a két festményt kapott dél-amerikai elvbarátjától.

Lapértesülések szerint azonban nem csupán az ünnepelt kapott ajándékot: Castro állítólag a globalizációról és a gazdasági válságról szóló esszéjével lepte meg a buli résztvevõit.