2024.04.23. - Béla

Elhunyt Patrick Swayze a Dirty Dancing sztárja!

Elhunyt Patrick Swayze a Dirty Dancing sztárja!
Kedd hajnalban, 57 éves korában elhunyt Patrick Swayze a Dirty Dancing és a Ghost címû filmek sztárja. A világhírû színész tavaly március óta harcolt a hasnyálmirigyrákkal.

1952. augusztus 18-án a texasi Houstonban született, bár a "Swayze" név francia eredetû, a családja jórészt ír származású.

Már diákként tehetséget mutatott a jégkorcsolyázásban, a klasszikus balettben és iskolai darabokban szerepelt, valamint két évig gimnasztikát is tanult.
1972-ben New Yorkba költözött, hogy táncmûvészeti képzését a Harkness Ballet és a Joffrey balettiskolákban fejezze be.

Az elsõ jelentõs filmszerepét Francis Ford Coppola A kívülállók címû 1983-as filmjében kapta, és két évvel késõbb az Észak és Dél tévésorozatban már országos ismertségre tett szert. A nagy áttörést az 1987-es Dirty Dancing hozta Swayze-nek, amelyben tánctanárt alakított és nagy hasznát vette korábbi ballett-táncos tanulmányainak. A Dirty Dancing egy alacsony költségvetésû produkció volt, amely nagy meglepetésre hatalmas sikert aratott az Egyesült Államokban és külföldön is. Ez volt az elsõ film, amelynek a VHS-verziója több, mint egymillió példányban fogyott. Swayze-t Golden Globe-díjra jelölték a szerepért és a filmben elénekelhette a She's Like the Wind címû saját szerzeményét is.

A Dirty Dancing után Swayze még néhány évig a csúcson volt: legnagyobb sikerét 1990-ben aratta a Ghost címû romantikus drámával, amelyben Demi Moore férjét, majd annak szellemét alakította. A film 22 millió dollárból készült és több mint 500 millió dollárt hozott, valamint öt Oscar-díjra is jelölték. 1991-ben jött a Holtpont címû nagyszerû szörfös akciófilm Keanu Reeves-zel, majd két évvel késõbb a kevésbé remek Fater élve vagy halva, 1995-ben pedig transzvesztitát játszott a Wong Foo, kösz mindent! - Julie Newmar címû vígjátékban, amelyért Golden Globe-ra is jelölték.

Swayze 1996-ban az Üzenetek a gyilkostól címû film forgatása közben leesett egy lóról, mindkét lába eltört és a válla is megsérült. A színész felépült, de a sérülés nehézségeket okozott a karrierjében, 2000-ig, amikor Billy Bob Thornton és Charlize Theron mellett fõszerepet játszott a Négyen résen címû vígjátékban, illetve Malanie Griffith oldalán a Mindörökké Lulu címû filmben. 2001-ben a nagy kultusznak örvendõ Donnie Darkó-ban nagyszerû alakítást nyújtott Jim Cunningham, a szenteskedõ médiasarlatán szerepében.

A színészt tavaly diagnosztizálták a súlyos daganatos betegséggel. Nyárra azonban a kezeléseknek köszönhetõen talpra állt, és hónapokig forgatta a The Beast címû új televíziós krimisorozatot. Év elején érkeztek hírek arról, hogy Swayze a feleségével közösen készül megírni az önéletrajzát.

Swayze 1970-ben, 18 éves korában ismerte meg Lisa Niemit, öt évvel késõbb összeházasodtak és egészen a színész haláláig boldogságban éltek együtt. Gyermekük nem született.