2024.04.20. - Tivadar

Bush is ember - ha kell, kutyagumit takarít - fotóval

Bush is ember - ha kell, kutyagumit takarít - fotóval
George Bush szabadidejében ma már kedvenc skót terrierjét sétáltatja dallasi otthona közelében, és mûanyag zacskóval a kezében gyûjti Barney nyomait - ez a volt amerikai elnök egy texasi beszédébõl derült ki.

Bushról a Fehér Házból való távozása óta az utóbbi kilenc hónapban szinte semmit nem lehetett hallani. Hétfõn azonban visszatért a nyilvánosság elé, a texasi Fort Worthben 15 ezer ember elõtt tartott elõadást más szónokokkal.
A láthatóan kipihent Bush - megfigyelõk szerint a 63 éves volt elnök koránál fiatalabbnak néz ki - ezúttal is sajátos humorával fûszerezve adta elõ mondandóját.

Elmondta, hogy alapvetõen megváltozott az élete, amióta kiköltözött a washingtoni Fehér Házból. Dallasi háza környékén szokta sétáltatni Barneyt és - ahogy az Amerikában szokás - õ is mûanyag zacskóba gyûjti a kutyagumit. Mint mondta, ilyenkor döbben rá: "Jó ég, hogy megváltozott az életem!".

Bush 28 perces beszédében arra is kitért, hogy annak idején olyan szõnyeget választott maga elé az ovális irodában, amely az optimizmusát sugározza.

Az elnöksége végén mindössze 22 százalékos népszerûségû elnök elmondta, hogy soha nem a gyorsan változó támogatottsági adatokat figyelte, az elvhûség vezérelte. Gyakran megemlítette istenhitét, mint mondta, szerinte nem is lehet olyan emberbõl amerikai elnök, aki nem támaszkodik a mindenható segítségére.

A Fort Worthben rendezett úgynevezett motivációs eseményen Bush mellett "lelkesítõ beszédet" tartott többek között Colin Powell volt külügyminiszter és Rudy Giuliani, New York egykori polgármestere.

Bush - aki távozása óta már három beszédet tartott Kanadában és a jövõ héten a texasi San Antonióban is fellép - kijelentette: a Fehér Házban igyekezett megbecsülést és tiszteletet szerezni az elnöki hivatalnak. Leszögezte, biztos benne, hogy jó döntéseket hozott, még ha azok népszerûségének fogyatkozásával is jártak.

A texasi közönség nagy ovációval fogadta Bush beszédét. Egyes vélemények szerint jellegzetes nyelvi tévesztései elnöksége idején talán zavaróak voltak, most viszont, hogy motivációs szónokként lépett fel, emberibbé tették.

George Bush jelenleg memoárján dolgozik, papírra veti elnökségének 12 legnehezebb döntését és elnöki könyvtárának létrehozását készíti elõ. Többször látták már biciklizni dallasi házától nem messze a környékbeli ösvényeken.