2024.04.19. - Emma

Az Avatar legyõzte a Titanicot

Az Avatar legyõzte a Titanicot
Az Avatar, James Cameron öko sci-fije, 1,85 milliárd dolláros globális jegyeladásával maga mögé utasítva a korábbi csúcstartó Titanicot, minden idõk legnagyobb bevételt hozó filmje lett.

A 20 Century Fox filmstúdió adatai szerint a csúcsdöntés január 25-én, hétfõn következett be. Cameron 3D-s produkciója saját, 1997-ben bemutatott romantikus katasztrófafilmjét gyûrte le a mozipénztáraknál, így mindkét rekord a rendezõ nevéhez fûzõdik.
Hétfõn estére az Avatar világszerte mért összbevétele elérte a 1,859 milliárd dollárt (mintegy 360 milliárd forintot), míg a Titanic korábbi rekordja 1,843 milliárd dollár (356 milliárd forint) volt. "Ez már hivatalos: a világ királya ismét a világ királya lett" - jelentette ki Jeff Bock boxoffice-elemzõ.

A félmilliárd dollár körüli költségvetésû Avatart a 3D-s technika megújításáért mérföldkõnek tekintik a filmezés történetében. Az adatok alapján az összbevétel 70 százalékát a film 3D-s vetítései hozták.

Cameron filmje a jövõben, egy távoli bolygón, a Pandorán játszódik, amelynek bennszülött lakosságát azért akarják elûzni az emberek, hogy kitermelhessék a kultikus lakóhelyük alatt található értékes ásványt.

A kanadai rendezõ korábban arról beszélt, hogy a produkció - annak ellenére, hogy sokan átpolitizáltnak tartják - szélesebb metaforát hordoz, amely arra világít rá, hogyan bánunk a körülöttünk lévõ világgal és természettel.

A stúdió szerint a film témája a környezet védelme, az élet tisztelete, és a bolygó békéje iránti vágy vitte az emberek tömegeit világszerte a mozikba.

A produkció a legjobb film és a legjobb rendezõ Arany Glóbusz-díját is elnyerte a minap és jó eséllyel indul az Oscar-versenyben is.