2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Férfiként a teltalkatú, nõként a vékony politikusok a befutók

Férfiként a teltalkatú, nõként a vékony politikusok a befutók
Míg a férfi politikusok esetében a telt alkatot, addig nõi kollégáiknál a vékonyabb testalkatot részesítik elõnyben a választók - állapították meg a szakemberek.

A nagydarab férfi politikusok megbízhatóbbak, becsületesebbek és lelkesítõbbek, mint vékonyabb kollégáik - derült ki az Obesity címû folyóiratban megjelent új amerikai tanulmányból, amelyet a Telegraph.co.uk internetes hírportál ismertet.
A 120 önkéntes bevonásával készített felmérés eredményei szerint a teltalkatú jelöltekrõl az emberek úgy tartják, hogy könnyebben megbirkóznak a munkájukkal együtt járó stresszel és feszültséggel. A hasonló testalkatú nõi politikusokról ugyanakkor pont az ellenkezõjét gondolják.

Bár a felmérés csak az Egyesült Államokra korlátozódott, azonban a szakemberek szerint mivel a nyugati társadalmakban szinte azonos sztereotípiáik élnek a külsõ megjelenéssel kapcsolatban, ezért az eredmények mindenhol érvényesek. "A fizikai megjelenésnek talán jóval több jelentõsége van, mint, ahogy azt a kutatók és a politikusok gondolják" - magyarázta Elizabeth Miller, a Missouri Egyetem politológusa és egyben a tanulmány társszerzõje. "Hanyagság lenne a jelöltek részérõl, ha figyelmen kívül hagynák ezeket a sztereotípiákat, amikor ilyen munkára pályáznak" - tette hozzá.

A kutatás során a 120 résztvevõt elõször két csoportra osztották, majd mindkét csapat írásbeli ismertetõt kapott egy kitalált nõi, vagy férfi politikus jelöltrõl. A rövid ismertetõk egyformák voltak és a kitalált személyek politikai nézeteit és társadalmi hátterét ismertették. A csapatokat késõbb további két részre osztották és mindegyiküknek adtak vagy egy rendes, vagy egy kövérebbre maszkírozott képet a jelöltrõl.

Végül azt kérték a résztvevõktõl, hogy egy nullától százig terjedõ skálán jelöljék meg, mennyire volt szimpatikus nekik az adott személy, illetve értékeljék õket a megbízhatóság, becsületesség, lelkesítõ képesség és elõadói készség szempontjából. A férfiak versenyében minden esetben a testesebb jelölt szerezte meg a magasabb pontokat, míg a nõk esetében a molettebb testalkat bizonyult vesztesnek.