2024.04.25. - Márk

Családjogi bíróság dönt Brazíliában a hétéves szambakirálynõ sorsáról

Családjogi bíróság dönt Brazíliában a hétéves szambakirálynõ sorsáról
A Rio de Janeiró-i családjogi bíróság fog dönteni arról, lehet-e szambakirálynõ egy hétéves kislány a brazíliai metropolisz idei karneválján.

Júlia Lira az egyik legnevesebb szambaiskola, az Unidos do Viradouro felvonulását vezetné jövõ hét végén a szambaiskolák hagyományos versenyén. Nem más jelölte ki õt erre a feladatra, mint édesapja, aki az iskola vezetõje. A gyermek jogait védõ állami tanács azonban úgy véli, a hétéves lányka túl fiatal arra, hogy egy szexualitást tükrözõ szerepben lépjen fel.
"Nem a gyermekek karneváli részvétele ellen szólalunk fel, az része a brazil kultúrának. Azt azonban nem engedhetjük meg, hogy egy hétéves gyermeket felvonultassanak egy olyan szerepben, amely hagyományosan nagyon szexuális beállítottságú" - érvelt hétvégi nyilatkozatában Carlos Nicodemos, Rio de Janeiro állam gyerekjogvédõ tanácsának illetékese.

"Orvoshoz kell mennie annak a férfinak, aki egyfajta izgalmi állapotba kerül, ha egy hétéves gyermekre néz... (Júliának) minden adottsága megvan arra, hogy szambakirálynõ legyen - érvelt leánya felléptetése érdekében Marco Lira, a Viradouro szambaiskola vezetõje.

A többi fellépõtõl eltérõen a szambakirálynõk soha nem fedetlen mellûek, és nem csak csillogó díszek fedik testüket. A hétéves Júlia is fehér miniszoknyát, topot, fejdíszt és ezüst magas sarkú szandált visel a próbákon.

Brazíliában régóta probléma a gyermekek szexuális kizsákmányolása. Ha engedjük, hogy Júlia szambakirálynõként lépjen fel, terjedni fog a gyermekkel szembeni szexuális tárgyként való bánásmód a brazil társadalomban - érvelnek jogvédõk.

A szambaiskolák hagyományos versenye a riói karnevál fénypontja. A Viradouro iskola, amely 1997-ben már megnyerte a versenyt, nem elõször vita tárgya. 2008-ban egy bíró betiltotta azt a jelenetüket, amelyben egyik táncosuk Adolf Hitler jelmezében vonult volna fel mögötte meztelen emberekkel, akik a holokauszt túlélõit ábrázolták volna.