2024.04.20. - Tivadar

Rettegésben volt a pilóta leszellás közben?

Rettegésben volt a pilóta leszellás közben?
Úgy tûnik, hogy a lengyel államfõtõl való félelmében döntött rosszul a kormánygép pilótája, s emiatt 97 embernek kellett meghalnia. Arkadiusz Protasiuk háromszor próbált leszállni a ködben Szmolenszk repülõterén a Tu–154-es kormánygéppel – a negyedik alkalommal lezuhant. A katasztrófában 97 ember, köztük a lengyel államfõ, Lech Kaczynski (†60) és neje, valamint a lengyel hadseregtábornok és a nemzeti bank elnöke vesztette életét. A pilóta a feltételezés szerint nem vette figyelembe a légiirányítók figyelmeztetését. Az államfõ valószínûleg maga utasította a pilótát, hogy szálljon le a géppel.
A legújabb hírek is ezt erõsítik meg, hiszen két éve egyszer már – hasonló körülmények között – az elnök megfenyegette, másodszorra nem merte megreszkírozni, hogy elveszítse állását. Akkor a grúz–déloszét konfliktus miatt nem akart leszállni Tbilisziben, ahol szerinte harcok folytak.

Akkor épphogy megúszta a kirúgást. A lengyel államfõ attól tartott, hogy elkésik a Szmolenszk környékén 1940-ben lemészárolt mintegy 22 ezer lengyel emlékére rendezett ünnepségrõl, ha a pilóta a céltól távolabb száll le. Útjukat gépjármûvel kellett volna folytatniuk; ha nem spórolják meg az egyórás autóutat, talán még mindig élhetnének.

– A pilótának bizonyára a grúziai történet járt az eszében – mondta egy szakértõ a Moszkovszkij Komszomolec címû lapnak. – Tehát végsõ soron az elnök döntött, pedig a repülõgépen a pilóta a döntéshozó.

Az áldozatok azonosítása még mindig folyik; a legtöbbjük úgy összeégett, hogy csak DNSminta alapján lehet azonosítani. Mindeközben Kaczynski szívbeteg édesanyja, Jadwiga Kaczynska (83) súlyos állapotban fekszik a kórházban, a család egyelõre nem közli vele, mi történt a fiával.