2024.03.29. - Auguszta

Thaiföldi filmé az Arany Pálma

Thaiföldi filmé az Arany Pálma
Óriási meglepetést okozott a 63. cannes-i filmfesztiválon a Tim Burton vezette zsûri, amely a thaiföldi Apicsatpong Víraszethakul Bunmi bácsi, aki emlékszik elõzõ életeire címû filmjének ítélte az Arany Pálmát. A legtöbb elismerést a francia filmesek vihették haza, a zsûri nagydíja mellett a legjobb rendezésért és a legjobb nõi alakításért járó díjat is.

"Ez nagyon fontos pillanat Thaiföld, a thai filmmûvészet történetében, óriási premier" - mondta Apicsatpong Víraszethakul a fõdíj átvételekor.
A 39 éves Chicagóban tanult thaiföldi rendezõ kísérleti jellegû szürreális mûvészfilmje egy élete végére érõ vidéken élõ öregember története, akinek halála elõtt megjelenik elhunyt felesége és fia szelleme. Bunmi bácsi velük készül utolsó útjára a dzsungelbe.

A természetfelettiség nagy mestere nem elõször kapott meghívást Cannes-ba: 2002-ben Ragyogva tiéd címû filmjével elnyerte az Un certain regard (Egy bizonyos nézõpont) elnevezésû válogatás fõdíját, két évvel késõbb pedig a hivatalos versenyprogramba meghívott Trópusi betegség címû alkotása a zsûri díját érdemelte ki.

Az Arany Pálma után a második legjelentõsebb díjat, a zsûri Nagydíját a francia Xavier Beauvois Des hommes et des dieux (Emberek és istenek) címû filmje kapta. Az alkotás az 1996-ban Algériában meggyilkolt francia szerzetesek történetérõl szól, a fõszerepben Lambert Wilsonnal.

A legjobb nõi alakítás díja is Franciaországban maradt: Juliette Binoche az iráni Abbász Kiarosztami Olaszországban forgatott Copie conforme (Hiteles másolat) címû filmjében nyújtott alakításáért érdemelte ki. A 46 éves színésznõ miután köszönetet mondott a díjért, Dzsafar (Jafar) Panahi iráni rendezõre emlékezett, aki kilenc napja éhségsztrájkot folytat teheráni börtönében. A cannes-i filmfesztivál zsûrijébe meghívott Panahi érdekében a fesztivál nyitónapján két francia miniszter is szót emelt.

A legjobb férfi alakítás díját megosztva kapta a spanyol Javier Bardem a mexikói Alejandro Gonzalez Inárritu Biutiful címû filmjében nyújtott játékáért és Elio Germano, az olasz versenyfilm, Daniele Luchetti La nostra vita címû alkotásának fõszereplõje.

A legjobb rendezésért járó díjat az elsõsorban színészként ismert Mathieu Amalricnak Turné címû filmjéért ítélte oda a zsûri. A francia film érdemelte ki a Nemzetközi Filmkritikusok Szövetségének (FIPRESCI) díját is a hivatalos versenyprogramban, amelyrõl a filmes seregszemlére akkreditált kritikusok a nemzetközi zsûritõl függetlenül döntöttek. (Kocsis Ágnes Pál Adrienn címû filmje, még szombaton, ugyancsak FIPRESCI-díjat kapott a már említett Un certain regard-Egy bizonyos nézõpont válogatásban, amely a cannes-i filmfesztivál második legjelentõsebb szekciója.)

Negyedik játékfilmjének fõszerepét, egy kiégett párizsi tévéproducer figuráját maga Amalric alakítja, aki egy csapatnyi, sztriptízparódiát elõadó amerikai táncosnõvel turnézik vidéki francia városokban.

A zsûri díját a csádi Mahamat-Saleh Haroun Sikoltó ember címû drámájával érdemelte ki, amely 13 év után az elsõ afrikai versenyfilm volt Cannes-ban. A legjobb forgatókönyvnek járó díjat a dél-koreai Li Csang Dong Költészet címû filmjének könyve nyerte el.

Magyarországot a hivatalos versenyprogramban az idén Mundruczó Kornél a Szelíd teremtés - A Frankenstein-projekt címû filmje képviselte.