2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Kevés szex, sok stressz: felmérés a magyar szokásokról

Kevés szex, sok stressz: felmérés a magyar szokásokról
A magyarok ötöde havonta vagy ritkábban él szexuális életet, kétharmada gyakran stresszel, a megkérdezettek felének pedig nagyon kevés közeli barátja van. A megkérdezettek 7 százaléka csak havonta, 12 százaléka ennél is ritkábban él nemi életet, 14 százalék pedig még/már nem aktív szexuálisan. A válaszadók 21 százaléka egyáltalán nem védekezik a nem kívánt terhesség ellen, akik viszont igen, azok 11 százaléka a megszakított közösülés módszerét alkalmazzák. A szexuális úton terjedõ betegségek ellen a válaszadók 56 százaléka nem védekezik, mert állítása szerint monogám, tartós párkapcsolatban él.
A Hány közeli barátja van Önnek? kérdésre a 83 ezer válaszadó több mint fele azt mondta, hogy ötnél kevesebb embert tart közeli barátjának. Harmincegy százaléknak ötnél több, de tíznél kevesebb barátja van, és majdnem ötezer ember, a válaszadók 6 százaléka vallotta azt, hogy egyetlen közeli barátja sincsen.

A megkérdezettek 62 százalékánál fordulnak elõ rendszeresen stresszes pillanatok, 14 százalék pedig erõsen feszült minden nap. A kérdõívet kitöltõk negyede egyáltalán nem tapasztal nyomást. A 60 fölöttiek 52 százaléka is közéjük tartozik. A legnagyobb nyomás alatt a 30-49 évesek vannak. A férfiak stressz-szintje alacsonyabb, mint a nõké: a férfiak egyharmada nem érez stresszt, míg a nõknek csupán 22 százaléka él nyugodt életet. Akikre erõs stresszes teher nehezedik nap mint nap, azok 22 százaléka tartja rossznak az egészségi állapotát, míg az összes válaszadónak csak a 9 százaléka.

A magyarok egyharmada dohányzik, a dohányosok mintegy fele több mint napi fél doboz cigarettát szív el. Ennél is erõsebb dohányosnak az érintettek tizede számít. A dohányosok közül az átlagnál többen felelték azt, hogy rendkívül stresszes az életük, naponta kávéznak, isznak szénsavas üdítõket, ellenben ritkán fogyasztanak tejet, tejterméket, zöldséget, gyümölcsöt, nem szednek vitaminokat és nem sportolnak.

A válaszadók kétharmada minden nap kávézik, harmada pedig naponta több kávét is megiszik.

83 ezer fõ részvételével folytatott egészség-felmérésének eredményeit az Ipsos ezerfõs reprezentatív mintán végzett kutatása is alátámasztotta.