2024.04.19. - Emma

A Kalózpárt tiltakozik a szerverlefoglalások ellen

A Kalózpárt tiltakozik a szerverlefoglalások ellen
A Magyar Kalózpárt, az LMP támogatója aggályosnak tartja az ingyenes fájlcsere-szerverek tömeges lefoglalását, amire szerzõi jogvédõ szervezetek feljelentései nyomán került sor az elmúlt hetekben Budapesten. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a rendõrségi rajtaütés elsõsorban a nonprofit fájlmegosztókat érintette, amelyek a valóságban nem is tárolnak jogvédett tartalmakat. Felháborító, hogy a rendõrség a jogsértés puszta gyanúja miatt szervergépek tucatjait fizikai valójukban foglalta le.
Miközben a törvény úgy rendelkezik, hogy a hatóságnak az elektronikus úton rögzített adatot adathordozóra történõ rögzítés, vagyis hiteles másolat útján kell lefoglalnia. A Magyar Kalózpárt aggályosnak tartja azt is, amikor egy szervert az azon a szólásszabadság alkotmányos jogával élve véleményt nyilvánító felhasználók személyes adatainak megszerzése céljából foglalja le a hatóság, ahogyan az a Tettrekész Magyar Rendõrség Szakszervezeténél történt meg június elején.

Magyarországon az internetes fájlcserélõ közösségek hatékony és olcsó alternatívát jelenthetnek a kulturális termelés, de elsõsorban a megõrzés és disztribúció hagyományos piaci, illetve állami támogatásból fenntartott intézményeihez képest. Globálisan pedig segítenek elérhetõvé tenni a piaci logika szerint gazdaságosan nem forgalmazható, ezért hozzáférhetetlen mûveket: a szerzõi és szomszédos jogok által monopolizált kulturális javak hasznosítása a mûvek töredékénél valósul csak meg, az alkotások 80-90 százaléka legálisan egyszerûen nem hozzáférhetõ.

A Magyar Kalózpárt úgy véli, hogy nemzeti és globális kulturális örökségünket fel kell szabadítani, és mindenki számára hozzáférhetõvé kell tenni. Ehhez meg kell változtatni a törvényeket: a kulturális termékek nem-kereskedelmi célú, nonprofit másolását nem szabad tiltani, éppen ellenkezõleg, minden rendelkezésünkre álló eszközzel elõ kell segíteni. Az egyre szélesebb körben elérhetõ digitális másolási lehetõségek szabad felhasználása vonatkozzék az internetes fájlcserére is.

A Magyar Kalózpárt célja a szerzõk és felhasználók azon jogának elismerése és elismertetése, hogy egymás között magáncélú felhasználásra szabad tartalmakat osszanak meg, illetve a szerzõk azon alkotmányos jogának megerõsítése, hogy ezen túl is megosszák saját mûveiket. Úgy véljük, hogy a szerzõi jogok sérelme, de terrortámadások, vagy más bûncselekmények veszélye sem legitimálhatja egy orwelli rendszer bevezetését: ha a munkaadók, gazdasági szereplõk vagy a kormány rutinszerûen megfigyeli a felhasználókat, az minden esetben a hatalommal való visszaélésekhez és a szabadságjogok csorbulásához vezet.

A Magyar Kalózpárt nem önálló politikai párt, célkitûzéseit a magyar politikai színtéren a Lehet Más a Politika (LMP) képviseli. A Magyar Kalózpárt együttmûködik más országok kalózpártjaival és zöld pártjaival is.