2024.03.29. - Auguszta

Nem volt rákos, mégis levágták a mellét

Nem volt rákos, mégis levágták a mellét
Négy, rák elleni kezelésen és egy komplikációkkal súlyosbodott mûtéten esett át az a 44 éves konstancai asszony, akirõl kiderült, nem is volt rákos.

A nõ a Click címû napilapnak elmesélte, 2008 elején érezte, hogy csomó van az egyik mellében, a kórházban az onkológus pedig rákkal diagnosztizálta, és azt mondta, le kell vágni a mellét. "Nem akartam a mûtétet. Inkább egészben akartam meghalni" - mondta az asszony. Azután kezdtek kétségei lenni, hogy az elsõ két kúra után a csomó eltûnt.
Pleº doktornõ viszont azt mondta neki, a rák egyik agresszív formájáról van szó, amely bármikor újra megjelenhet, és arra kérte a nõt, válasszon sebészt. A hölgy egy helyileg jó nevû onkológus sebészt választott, aki magánklinikáján mûtötte meg.

A szövettani vizsgálat és négy másik orvos konzultációja során kiderült, a nõnek nem rákja volt, hanem elmondása szerint "egy banális betegség, amely kenõcsökkel és masszázzsal gyógyítható".

Az operációt végrehajtó sebész nem vállalja a felelõsséget: nem ellenõrizte a diagnózist, mivel a mûtétet a páciens kérte. Akkor ellenõrizte volna, ha a beteg az õ klinikáján kezdte volna el a kezelést, és ott végezték volna a vizsgálatokat, így csak az iratok alapján tájékozódott, amelyeket a hölgy vitt.

Dana Pleº szerint normális, hogy a levágott testrészben a szövettani vizsgálat már nem mutatta ki a rákos sejteket, hiszen azok a mûtétet megelõzõ kezelés során eltûntek. Szerinte az operációról a páciens döntött a sebésszel közösen, akivel õ nem is beszélte meg az esetet.