2024.04.25. - Márk

Spanyolország a világbajnok!

Spanyolország a világbajnok!
Spanyolország nyerte meg a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokságot, miután a döntõben hosszabbítás után 1-0-ra legyõzte Hollandiát. A gyõztes gólt a 116. percben Andrés Iniesta szerezte. A spanyol válogatott történelmet írt, hiszen fennállása elsõ világbajnoki címét szerezte meg. Két európai válogatott jutott be az elsõ afrikai labdarúgó-világbajnokság döntõjébe, ráadásul két olyan csapa, amelyik korábban sohasem nyert világbajnokságot. Már a mérkõzés elõtt érezhetõ volt a holland fölény, legalábbis errõl számoltak be a Dél-Afrikában lévõ magyarok.
A johannesburgi Soccer City Stadion lelátója narancs színbe öltözött, vagyis a helyiek inkább a holland csapat buzdítása mellett döntöttek. A lelátón, a sok illusztris vendég között ott volt a legfontosabb is, az ország elsõ színes bõrû elnöke, a 91 éves Nelson Mandela.

A világbajnoki trófeát a címvédõ olasz csapat kapitánya, Fabio Cannavaro helyezte el a stadionba, amely elkezdte várni újdonsült gazdáját. A játékosok ekkor már a pályára vonulást várták, ám egy apró incidens maradásra késztette õket. Egy szurkoló rohant be a Soccer City gyepére, és megpróbálta megszerezni a középkörben elhelyezett Világkupát. A biztonsági emberek végül elkapták és elvitték a rendbontót. Ezután jöhettek a játékosok, a himnuszok és a kézfogások. Kezdõdhetett a mérkõzés.

Az elsõ komolyabb helyzetre mindössze öt percet kellett várni. Elõször Sergio Ramos 11-es pontról eleresztett fejesét kellett védenie a holland kapusnak, majd Piqué bombázta a hollandok hálóját, de Stekelenburg ezt a lövést is védte.

A találkozót jobban kezdtek a spanyolok, de a félidõ felénél kissé leült a mérkõzés, és ekkor már a hollandoknál volt a nagyobb labdabirtoklási arány. A középpályán igyekeztek több labdát szerezni, de a gólveszélyes helyzetek, csak lehetõségek maradtak, így 0-0-ás állással vonultak öltözõbe a csapatok.

A második félidõ 61. percében Robben hagyott ki egy hatalmas helyzetet. A holland egyedül tört Casillas kapujára, de spanyol még pont jókor nyújtotta a lábát, hogy kivédje a lövést. Húsz perccel késõbb megismétlõdött a jelenet, Robben és Casillas párharcát ezúttal és a kapus nyerte meg. Ugyanezt a mérkõzésrõl egyik fél sem mondhatta el. A rendes játékidõn túl három percet hosszabbított az angol Webb, de a gól csak nem akart összejönni. Némi pihenõ után jöhetett a kétszer 15 perces hosszabbítás. Az elsõ rész ugyancsak gól nélkül telt el. A térfélcsere után is csak azt tudtuk feljegyezni, hogy David Villa helyett Fernando Torres állt be.

A 109. percben megfogyatkoztak a hollandok, Heitinga megkapta második sárga lapját is. A spanyol emberelõny pedig gyorsan góllá érett. A 116. percben egy Torres-beívelés után Iniesta a hosszú sarokba gurította a labdát, 1-0 a spanyoloknak, megkezdõdött az õrjöngés. A hátralévõ percekben már nem változott az eredmény, így az Európa-bajnok spanyolok világbajnokok lettek. A hollandok 1974 és 1978 után sem tudták megnyerni a döntõt.

A lefújást követõen a legjobban Iker Casillas zokogott a gyepen, pedig nincs rá oka, õ lett az elsõ spanyol, aki a feje fölé emelhette a világbajnoki trófeát.