2024.03.29. - Auguszta

Megfejtették a Rubik-kocka titkát

Megfejtették a Rubik-kocka titkát
Legfeljebb 20 lépés kell a Rubik-kocka kirakásához - állítják kutatók, akik a játékosokkal együtt közel harminc éve keresték a választ arra a kérdésre, hogy az összekevert lapok milliárdszor milliárdnyi kombinációjából minimálisan hány forgatás szükséges az eredeti, rendezett színösszeállítás visszaállításához. Az évtizedek óta keresett választ egy nemzetközi kutatócsoportnak a Google szuperszámítógépeivel sikerült megtalálnia, ezek szerint a "bûvös szám" a 20, azaz a több mint 43 trillió kombináció bármelyikébõl legfeljebb ennyi lépés szükséges a kocka kirakásához.
A számítások szerint megközelítõleg 100 ezer kezdõ pozícióból pontosan 20 lépés szükséges a kocka kirakásához, azonban a kombinációk többsége 15-19 lépésbõl is kirakható - magyarázta a kutató.

Az 1980-as évek legnagyobb sikerû fejtörõjének számító logikai játék titka már az 1979-es világpremier óta foglalkoztatja a kutatókat, akik az összesen 43 252 003 274 489 856 000-féle kezdõ pozícióból próbálták megtalálni az "isteni számot", azaz, hogy legfeljebb hány lépés kell a kocka kirakásához.

A kutatók 1995-ig még úgy vélték, hogy legfeljebb 18 lépés szükséges a kocka optimális kirakásához, azonban Michael Reid matematikus felfedezett egy olyan kombinációt, amelyet 20 lépésnél kevesebb forgatással nem lehet megoldani.

A végleges válaszra csak a számítástechnika fejlõdése adhatta meg a választ, bár a jelenlegi szuperszámítógépek teljesítménye sem elegendõ ahhoz, hogy minden lehetséges kombinációt végigpróbáljanak.

Davidson csapata ezért az összes lehetséges kombinációt 2,2 milliárd csoportra, úgynevezett mellékosztályokba rendezte. Ezek viszont még így is olyan sok kombinációt tartalmaznak, hogy reménytelen lenne az összes variáció kiszámolása.

A kutatók a kombinációk elemzésével, az ismétlõdések és a hasonló kombinációk kizárásával végül 20 milliárd kombinációt rendeztek 56 millió csoportba.

"Egy jó személyi számítógépnek mintegy 20-30 másodpercre lenne szüksége minden egyes mellékosztály kiválogatásához" - magyarázta Davidson, hozzátéve, hogy még így is évtizedekbe telne az összes mûvelet elvégzése.

A Google segítségével viszont el tudták végezni a szükséges számításokat. "A kalkuláció pontosságát pedig bárki egy kisebb szuperszámítógéppel ellenõrizheti" - hangsúlyozta a kutató.