2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Napi rendszerességgel fogyasztottak gyermek agyat az õsemberek

Napi rendszerességgel fogyasztottak gyermek agyat az õsemberek
Elõszeretettel fogyasztották gyermekek és fiatal felnõttek agyát a 800 ezer évvel ezelõtt élt õsemberek annak ellenére, hogy nem szorultak rá a kannibalizmusra, mivel dúskáltak az élelmiszerekben - állítják spanyol kutatók. A korai õsembernél teljesen természetes volt a kannibalizmus - állítják kutatók Spanyolországban feltárt leletek alapján. A Gran Dolina barlangban talált, 800 ezer éves maradványok analizálása után kiderült: birkák, bölények és szarvasok csontjain kívül legalább 11 emberbõl származó, kõszerszámmal "felboncolt" gyermek, illetve fiatal felnõtt koponyájára is bukkantak.

"A fejcsonton talált vágások arra utalnak, hogy a koponya tartalmához is szerettek volna hozzájutni, így valószínûsíthetõ, hogy az áldozatok agyát is elfogyasztották" - állítják kutatók. A tanulmány írásában részt vevõ író, José Maria Bermudez de Castro úgy véli: a gyermekeket - agyuk elfogyasztása elõtt - lefejezték. Ugyancsak bizonyossá vált, hogy a gyerekek más csontjait is összetörték, minden valószínûség szerint azért, hogy a velõhöz hozzájussanak.

A szakértõk szerint az emberi hús pusztán kiegészítõ táplálékként szolgált a Homo Antecessornak. "A barlang lakói a természeti adottságoknak köszönhetõen dúskáltak az élelmiszerekben, nem szorultak rá a kannibalizmusra" - mondta de Castro, hozzátéve, hogy az agyvelõ úgy általában igen energiadús táplálék, így ezt bizonyára az akkori emberõsök is felismerték. Az "élelmiszerforrást" pedig valószínûleg a rivális törzsek meggyilkolt tagjai jelentették.

A kutató szerint ugyanakkor - mivel egy helyre dobálták az õsemberek az emberi és az állati maradványokat - semmiféle vallási rituálé nem áll az ellenséges törzsek apróságainak elfogyasztása mögött.

Az eddig elõkerült maradványokból az is kiderült, hogy legalább ezer éven keresztül folyt a koponyák lékelése, így nyilván nem csak akkor folyamodtak ehhez, amikor esetleg táplálékszûkében voltak, hanem a táplálkozás bevett része volt a kannibalizmus.