2024.04.20. - Tivadar

Nyilvánosan cserélte le a bugyiját Jelena Jankovics (fotóval!)

Nyilvánosan cserélte le a bugyiját Jelena Jankovics (fotóval!)
Jelena Jankovics teniszpályán szerzett érdemei számosak, mint ahogyan az évente 5,5 millió dolláros szponzori bevételei miatt sincsen szégyenkeznivalója (ennek nagy részét a kínai Anta sportruházati cég biztosítja).

Ám a legtöbben akkor ismerték meg a szerb klasszis nevét, amikor 2008 augusztusában egy mérkõzés adogatási szünetében úgy döntött, hogy bugyit cserél. Nem, nem kért idõt, nem szaladt az öltözõbe, ehelyett éppen úgy járt el, mint bármelyikünk, ha mondjuk a Balcsiból kilépve ledobjuk a fürdõnacit.
Az éppen akkori világranglista-vezetõ Jelena egy törülközõt helyezett a combjára, és ennek takarásában igyekezett végrehajtani a mûveletet. Hogy milyen sikerrel ért véget a rögtönzött peepshow, azt bárki megtekintheti, aki a Google keresõbe beírja ezt a két szót: Jankovics, bugyicsere.

A Forbes magazin top 10-es kereseti listáján még egy teniszezõ (Ana Ivanovics) és két golfozó (Paula Cramer és Lorena Ochea) szerepel, ám épp itt az ideje, hogy hazai vizekre evezzünk. Az interneten megtalálható adatbázisokból az derül ki, hogy a nyolcvanas–kilencvenes évek legendás teniszezõje, Temesvári Andrea és a jelen nagy reménysége, Szávay Ágnes egyaránt mintegy 1,2 millió dollárt (mostani árfolyamon 266 millió forint) teniszezett össze, míg a Roland Garroson 2004-ben a 4. fordulóba jutott Mandula Petra 991 ezer dollárt keresett. Szávay persze sokszorosan felülmúlhatja még Temesvárit, akár a pályafutását, akár a pénzdíjakat, legfõképpen pedig a szponzori bevételeket illetõen. Ági mindenesetre két évvel ezelõtt bejelentette, hogy Monte-Carlóba költözik. Oda, ahol a klíma mellett az adózási szabályok is kedvezõek, no és ahol könnyû megfelelõ erõsségû edzõpartnerre találni.

A sakkozók hivatalos életrajza nem tartalmazza az addigi versenydíjaikat, ám aligha tévedünk sokat, ha kijelentjük, hogy a magyar sportolónõk között Polgár Judit kereste a legtöbb pénzt. A világ valaha volt legeslegjobb sakkozónõje nemcsak a nagy nemzetközi tornáknak, de igen szépen honorált meghívásos fellépéseinek is köszönheti eddigi több millió dolláros keresetét, és akkor az egyéb bevételekrõl még nem beszéltünk.

Ezek között a különféle jogdíjak is tekintélyes summát tehetnek ki. Közülük is érdemes megemlíteni a Kepes András által jegyzett életrajzot, amely sokáig tanyázott a hazai eladási listák élmezõnyében, és amely iránt külföldi kiadók is érdeklõdnek. Judit korábban a Vodafone reklámfilmjében is feltûnt, és a piaci viszonyokat ismerve semmi okunk nincs kételkedni abban, hogy a honoráriuma milliós nagyságrendû volt. /bors/