2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Negyedmázsa hagyma megpucolása 24 perc alatt

Negyedmázsa hagyma megpucolása 24 perc alatt
Huszonnégy perc alatt pucolt meg negyedmázsa hagymát a Makón rendezett hagymapucoló verseny leggyorsabb résztvevõje; s a minõség alapján a tavalyi elsõ hely után újra diadalmaskodó végsõ gyõztes, Petrovics Józsefné is harmincegy perc alatt végzett az egy ládányi könnyfakasztó zöldség megtisztításával. Makón és a környezõ településeken sok embernek nyújt megélhetést a hagymapucolás, ezért a nemzetközi hagymafesztiválhoz kapcsolódóan minden évben versenyt is rendeznek. Az indulók feladata, hogy a 25 kiló vöröshagymát a lehetõ legrövidebb idõ alatt, a legjobb minõségben és a lehetõ legkevesebb veszteséggel megpucolják.
Az idei – a jubileumi 20. fesztivál alkalmából rendezett - megmérettetésen a legjobbak 10 százalékos veszteséggel szabadították meg héjától a hagymát, azaz a negyedmázsa alapanyagból több mint 22 kiló megpucolt hagyma lett.

A versenyzõk szerint a könnyfacsaró zöldség gyors megtisztításához a legfontosabb a kézügyesség, az éles kés és egy kemény fadarab, amellyel folyamatosan élezni lehet a pengét.

A résztvevõk elmondták, hagymapucolás közben nekik is potyognak a könnyeik, a titok azonban, az hogy nem szabad a szemet dörzsölni, csak pislogni kell, és így elõbb-utóbb elmúlik a könnyezés.

Petrovics Józsefné a verseny után elárulta, négy évtizede, kilencéves korában kezdett hagymát pucolni, s minden esztendõben, amikor szezonja van, belefog - a külsõ szemlélõnek nem éppen könnyûnek látszó - munkába. Férjével egy nap alatt hat-hétmázsa hagymát is megpucolnak.

A hagymatermesztésnek több évszázados hagyományai vannak Makón, a levéltári adatok alapján már 1760-ban nagy mennyiségben termelték e zöldséget a térségben. Az itteni hagyma az 1888-as brüsszeli világkiállításon különleges íz- és illatgazdagságával, és rendkívül magas szárazanyag-tartalmával világhírt vívott ki magának, és aranyérmet szerzett.

A makói hagymát kedveltté tette a kereskedõk elõtt, hogy erõs tömör héja miatt jól szállítható és hosszú ideig eltartható, s a kitûnõ földnek, a bõ tavaszi esõnek és a forró nyárnak köszönhetõen vetélytársainál két-három héttel korábban érik.