2024.04.18. - Andrea, Ilma

Repülõgép futómûvében utazott - a pilóták mentették meg

Repülõgép futómûvében utazott - a pilóták mentették meg
Nem a csoda, hanem a gép személyzete mentette meg az életét annak a 16 éves fiúnak, aki a nevelõintézetbõl megszökve egy repülõgép futómûvének gondolájában utazott Szibériában. Az újságírók utánajártak a "csodának", hogy a Roma nevû fiú miért nem fagyott vagy fulladt meg.

Kiderült: a gyerek barátjával, Ljosával megszökött az intézetbõl, kirabolt egy élelmiszerboltot, majd együtt kimentek a jerbogacseni repülõtérre, amelyet sem kerítés, sem õrség nem véd.
Tábortüzet raktak, majd lefeküdtek aludni, s reggelre kelve közelítették meg az AN-24-es repülõgépet.

Roma a társa lelkére kötötte, nehogy elárulja õt, majd bemászott a gondolába. Ljosa azonban az intézetbe visszatérve nem sokáig tudta tartani a titkot.

A pedagógusok a rendõrséghez fordultak, azok pedig a légi irányításhoz. Az AN-24-est azonnal utasították, hogy ereszkedjen a lehetõ legcsekélyebb magasságra, s hogy az Irkutszkba vezetõ hosszú út helyett a közeli Kirenszkben szálljon le.

A pilóták nagyon vigyáztak a futómû kinyitásánál, de így is majdnem baj lett: az alváz annyira beszorította Romát, hogy nagy fájdalmai voltak. Ezért amikor a gép kiengedte a kerekeket, majdnem kiesett, de csodával határos módon meg tudott kapaszkodni.

A szakértõk egyetértenek abban, hogy az AN-24-es szokásos repülési magasságán az Irkutszkig vezetõ úton Roma megfagyott volna vagy megfullad az oxigénhiánytól.

Végül a fiú mégiscsak eljut Irkutszkba - törvényszéki orvos szakértõi vizsgálatra.