2024.04.24. - György

80 milliót akar alkudni Abramovics

80 milliót akar alkudni Abramovics
Másfél éve vesztegel a hamburgi kikötõben a világ legnagyobb jachtja, mert a megrendelõ sokallja a vételárat, és alkudni akar belõle.

A fukar megrendelõ nem más, mint Roman Abramovics. Az Angliában élõ - és egyebek között a londoni Chelsea futballklubot birtokló - orosz milliárdost sem kímélte a gazdasági válság. Vagyona több milliárd dollárral csökkent (de azért persze bõven van még mit aprítania a whiskybe és/vagy vodkába), és az utóbbi idõben jelentõsebb kiadásai is voltak.
Például vásárolt egy eredeti Francis Bacon-festményt (57 millió euró), majd nem sokkal késõbb egy Airbus A340-400 típusú repülõgépet - írta a Süddeutsche Zeitung.

A jachtot még jóval a gazdasági válság kitörése elõtt rendelte meg Abramovics a hamburgi Blohm & Voss hajógyártól. A 163 méter hosszú Eclipse-en 11 lakosztály, továbbá mozi, orvosi mûtõ, diszkó, két helikopter-leszállópálya, valamint egy tengeralattjáró található. Vakuérzékelõvel is fölszerelték, ez azonnal mûködésbe hozza a riasztórendszert, ha egy paparazzo elsüti a fényképezõgépét. A lakosztályokban rájabõr bevonatú bútorok, leopárdprémbõl készült ágyelõk és megkövesedett fák találhatók, a falakat folyami kagylók borítják.

A jacht értékérõl a gyártó nem ad felvilágosítást, szakértõk azonban legalább 400 millió euróra taksálják. Ebbõl akarna Abramovics lealkudni potom 80 milliót. Talán nem tetszik neki a rájabõrök árnyalata, vagy egy-két kagyló csámpásan lett fölrakva a falra... Blohm & Voss azonban nem alkuszik. A cégvezetés szerint a sólyáról tavaly júniusban lebocsátott luxusjacht elõbb-utóbb el fogja hagyni Hamburgot - csupán az útirány bizonytalan.

A müncheni újság szerint egyáltalán nem kizárt, hogy a Blohm & Voss cég már egy ideje titkos tárgyalásokat folytat Muhammad Ibn Rasid al-Maktum sejkkel. Az arab notabilitás hírek szerint alaposan kijött a sodrából, amikor megtudta, hogy az Abramovics által megrendelt vízi jármû egy méterrel hosszabb az õ Dubai nevû hajójánál, amely eladdig a világ leghosszabb jachtjának számított. A rivális hajó megkaparintásával ismét az olajsejk lehetne a "világcsúcstartó".