2024.03.29. - Auguszta

Hivatalos eljegyzési fotók Vilmos herceg eljegyzésérõl

Hivatalos eljegyzési fotók Vilmos herceg eljegyzésérõl
Udvari megfigyelõk egyöntetû vélekedése szerint a királyi család tagjairól készült hasonló zsánerû képek közül az eddigi legintimebb, legtermészetesebb felvételek.

A 28 éves Vilmos - Károly walesi herceg és a néhai Diana hercegnõ elsõszülött gyermeke - és a nála öt hónappal idõsebb, polgári származású Kate Middleton eljegyzését a múlt hónap közepén jelentették be hivatalosan. A vasárnap közzétett két fotó egyike formálisabb; ezen Vilmos elegáns öltönyben látható, menyasszonya krémszínû, elegáns kosztümben áll mellette, és a pár egymást félig átkarolva mosolyog a kamera felé fordulva.
A másik felvétel a trónörököst pulóverben, kihajtott nyakú ingben ábrázolja, és az ifjú pár boldogan nevetve szorosan átöleli egymást.

Mindkét képet Mario Testino, a perui születésû híres fotográfus készítette a St. James's palotában, Károly herceg és Vilmos közös hivatalos londoni rezidenciáján. Testino régóta bírja a brit királyi család bizalmát; a mûvész annak idején Dianáról is számos világhírûvé vált portrét készített.

Az elsõ értékelések szerint Vilmos és Kate most közzétett hivatalos eljegyzési fotói intimebbek és emberibbek, mint a királyi család korábbi jegyespárjairól készült hasonló felvételek bármelyike. Vilmos nagyszüleinek, II. Erzsébet királynõnek és Fülöp edinburghi hercegnek a hivatalos eljegyzési portréja 1947-bõl például maga volt a fénykép formáját öltõ formális protokoll: Fülöp és Erzsébet nyársat nyelve, merev tekintettel a távolba révedve áll egymás mellett, alig érve egymáshoz.

Károly és Diana 1981-ben készült eljegyzési felvétele már lazább, de szintén erõsen beállított: a trónörökös karba tett kézzel szinte csak "tûri", hogy akkor húszéves, félig mögötte álló menyasszonya átölelje és a válla felett a kamerába mosolyogjon.

Vilmos és Kate hivatalos fotóiról azonban sugárzik a természetesség, különösen arról, amelyiken egymást szorosan átölelve állnak. A herceg szinte óvón szorítja magához kedvesét, mindkét kezével szorosan átölelve Kate-et, aki võlegényéhez bújva nevet a fényképezõgépbe, gondosan ügyelve arra is, hogy a nevezetes jegygyûrû jól látszódjék bal kezén.

Vilmos édesanyja, az 1997-ben elhunyt Diana gyémántokkal kirakott zafír jegygyûrûjével jegyezte el Kate Middletont.