2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Celebek, ételek, szex és sperma (+18)

Celebek, ételek, szex és sperma (+18)
Alapvetõ tudományos tényekre hivatkozva dobták a kukába és cáfolták meg a celebvilág idei legvadabb egészségügyi tippjeit.

A Sense About Science (SAS) elnevezésû kampánycsoport évente elkészülõ listája az adott év tudomány elleni legdurvább támadásait tartalmazza. Színészek, popsztárok és más hírességek téves elképzeléseken alapuló, ám nagy nyilvánosság elõtt propagált ötleteit gyûjtik össze a csoport tagjai annak reményében, hogy ezzel "segítik a hírességeket annak tudatosításában, hol tévednek, valamint a nagyközönséget abban, hogy az állítások valódi értelmét megértsék".
Faszéndiéta

Az egészség és fitnesz kategóriában a SAS a David Beckham és Kate Middleton - Vilmos herceg menyasszonya - által is viselt hologramos szilikon karkötõt emeli ki, amelyrõl gyártói azt állítják, hogy növeli az energiát és az állóképességet.

A listára került egy diéta is, amelyet állítólag Naomi Campbell szupermodell, valamint Ashton Kutcher és Demi Moore színészek is alkalmaznak. Ezen étrend szerint pusztán juharszirupon, citromon és borson kellene élni követõjének két héten át. Mint Campbell egy tévémûsorban elmondta: a diéta "kitisztítja" szervezetét. A SAS szakembereinek azonban más a véleménye errõl, szerintük az ilyen elméleteknek nincs tudományos értelme.

Sarah Harding popsztár faszenet tesz az ételére a Now magazinnak adott áprilisi nyilatkozata szerint, mert úgy véli, hogy az eltávolítja a káros anyagokat testébõl. John Elmsley vegyész kommentárja szerint ez normál esetben teljesen felesleges, mert az emberi szervezet önmagában is rendelkezik azzal a képességgel, hogy eltávolítsa a káros anyagokat.

A sperma nem étel

A SAS kiemelten foglalkozott Alex Reid ketrecharcos nyilatkozatával is, aki a The Sun címû bulvárlapnak áprilisban elmondta, hogy "újraabszorbeálja" spermáját a harcra való felkészülése részeként. Reid akkor úgy vélekedett, hogy "egy kanál sperma (tápanyagtartalmát tekintve) egyenértékû azzal, mintha hússzeletet, tojásokat, citromot és narancsot" enne.

A SAS szakértõjeként John Aplin, a Manchesteri Egyetem reproduktív orvoslással foglalkozó kutatója ezzel szemben elmondta, hogy a spermát nem lehet "újraabszorbeálni", vagyis újrahasznosítani. "A spermiumok valójában pár nap elteltével elpusztulnak a szervezeten belül is, az ejakulátum tápanyagtartalma pedig meglehetõsen kicsi" - indokolta a tudós a SAS listájához írt kommentárjában.