2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Hamburger oroszlánhúsból

Hamburger oroszlánhúsból
Az egyik Arizona államban található étterem újdonságai az oroszlánhúsból készült ételek. Tavaly egy másik vendéglõben már kínáltak oroszlánhúsból készült hamburgert a focivébé idején. Az oroszlánhúsnak azonban semmi köze a focihoz, az étterem ezzel számos ember tiltakozását váltotta ki, végül levették az étlapról a fogást.

A Boca Tacos y Tequila étterem 8 dollár 75 centért (mintegy 1800 forintért) kínálja az oroszlánhúsból készült tacót.
Egy helyi blogger már felszólította az Arizonai Egyetem diákjait, hogy bojkottálják az éttermet, mivel ezekhez az ételekhez oroszlánkölykök húsát használják fel, ugyanis a felnõtt állatok húsa nem puhul meg eléggé.

Az étterem tulajdonosa elismerte, hogy a népszerûség növelése miatt vették fel étlapjukra az oroszlánhúsból készült tacót. "Az afrikai oroszlán segítségével szeretném megismertetni a nevem a világgal" - vallotta be Bryan Mazon az Arizona Star napilapnak. "Sohasem kóstoltam, de felfigyeltem rá." Az étterem korábban már készített tacót pitonból, csörgõkígyóból, jávorantilopból, aligátorból, teknõsbékából, kacsából és békacombból is, az Egzotikus Taco Szerdák keretében. De miért van szükség ilyen különleges tacókra a közönség érdeklõdésének felkeltésén kívül?


Mazon szerint az étterem vendégeinek felét egyetemisták alkotják, és az oroszlánhús még több embert fog odavonzani. A hírek szerint a hús egy Los Angelestõl keletre található húsforgalmazótól érkezik majd. Érdekes módon az amerikai törvények nem tiltják az oroszlánok fogságban történõ tartását és húsuk értékesítését, akármilyen megalázónak és visszataszítónak is tûnik. Eközben az Afrikában vadon élõ oroszlánok száma drámaian csökken, mivel élõhelyük eltûnõben van, továbbá mérgezésektõl és az orvvadászoktól is félniük kell.

Ez az oroszlánhúst fogyasztók számára a "zöldek dolga", azonban még a népszerû amerikai mûsor, a 60 Minutes is foglalkozott az oroszlánok mérgezésével. Az emberek arra várnak, mikor tiltja be az amerikai törvényhozás az oroszlánhús kereskedelmét.